IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МОСВ ще забрани строителството в Странджа, ако се отмени статутът на парка

По Закона за защитените територии министърът има право да забрани строителството за срок до 2 години

15:34 | 05.07.07 г.
Автор - снимка
Създател
МОСВ ще забрани строителството в Странджа, ако се отмени статутът на парка
Дори 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) да потвърди решението за отмяна на статута на Странджа като природен парк, има варианти планината да се запази в сегашния вид, заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров след днешното заседание на Министерски съвет.

Правителството има категоричната воля да запази Странджа в настоящия й вид и юристите вече подготвят мотивите за обжалване на решението на ВАС, които ще бъдат внесени в законоустановения срок, заяви Чакъров. Той припомни, че Странджа е включена в мрежата от защитени територии Натура 2000 както по директивата за дивите птици, така и за местообитанията. Този й статут обаче разрешава на практика строителството при определени условия, докато при статута на природен парк това е почти невъзможно.

Чакъров заяви, че, в случай че и последната съдебна инстанция не върне на Странджа статута на природен парк, министърът има възможност по Закона за защитените територии да забрани строителството за срок до 2 години, както това е направено в местността Иракли. Като краен вариант Чакъров разгледа възможността отново да започне процедура по преобявяване на Странджа за природен парк.

По думите му той е предложил на Министерски съвет да се преразгледа законодателството, касаещо неговото министерство и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да се избегнат случаи, подобни на тези със Странджа и Иракли. Друго негово предложение е да отпадне възможността за обжалване на решения, свързани с обявяване на защитени територии.

На журналистически въпрос относно изготвянето на плана за управление на Природен парк Странджа министърът отговори, че планът е в заключителния си етап на подготовка. Единият вариант е той да се подготви като общ устройствен план, а другият – да се има предвид, че територията на Странджа е защитена зона по двете директиви, както и клаузите на Закона за биологичното разнообразие.

Съдбата на парка предизвика широка обществена реакция, след като в края на миналата седмица тричленен състав на ВАС обяви заповедта за обявяване на Природен парк Странджа за нищожна.

По-рано днес председателят на ВАС Константин Пенчев изрази безпокойството си относно това по какъв начин ще се сформира петчленният състав, който ще гледа делото оттук нататък, породено от обществения натиск, че съдът се е произнесъл в полза на мутрите и бетона. Нека да ограничим компетенциите и да не хвърляме вината само върху един орган, призова Константин Пенчев, като поясни,че съдът не може да реши съдбата на Странджа, нито на Черноморието и това се решава от изпълнителната и законодателната власт. Той попита защо Министерството на околната среда и водите не е взело мерки да санира решенията си и да направи правен анализ на законодателството по-рано.

Вчера Върховната административна прокуратура предприе действия за отмяна на решението на ВАС от 29 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още