IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британски фонд подписа договор с Мегахим за изграждане на мол в Русе

Общата стойност на проекта ще надхвърли 30 млн. евро

16:46 | 27.06.07 г.
Британски фонд подписа договор с Мегахим за изграждане на мол в Русе
Фондът European Convergence Development Company Limited (ECDC) е подписал вчера договор с българската компания Мегахим АД за учредяването на дружество със специалната цел изграждане на нов търговско-развлекателен център в Русе, става ясно от съобщение на фондовата борса в Лондон, където са листнати акциите на фонда.

Информацията потвърди за Investor.bg Пламен Великов, изпълнителен директор на русенското дружество. Двете компании ще имат равни участия (по 50%) в бъдещия проект, обясни той. ECDC ще участва чрез 4 млн. евро в брой към капитала на новото дружество.

Общата стойност на проекта (включително земята) надхвърля 30 млн. евро (без лихвите), 75% от които вероятно ще бъдат дългово финансиране.

Теренът се намира в гъстонаселен жилищен район в центъра на града, в близост до пешеходната зона и брега на Дунав, уточни Великов.

Очакванията на инвеститорите са молът да се превърне в основната търговска и развлекателна атракция в центъра на Русе. Той ще се състои от близо 50 хил. кв. м обща разгъната площ и ще разполага с паркинг от над 400 паркоместа.

Планира се строителните дейности да отнемат 24 месеца.

Концептуалният дизайн се разработва от британското архитектурно студио Chapman Taylor, а строителните работи ще бъдат обявени на търг сред водещи български компании.

"Засега сме на твърде ранен етап от проекта, за да уточним конкретни срокове и параметри по него", каза Великов.

ECDC е регистриран на остров Ман и има за цел да инвестира на пазара на недвижими имоти в Югоизточна Европа, основно в България, Румъния и Турция. Вследствие на наскоро проведеното IPO дружеството има капитал от 96 млн. евро. Проектът за мол в Русе е четвъртият съвместен проект на компанията, с което общата стойност на планираните инвестиции ще възлезе на около 27 млн. евро, при положение че проектите се реализират съгласно плановете.
ECDC се управлява от британския инвестиционен фонд Charlemagne Capital Limited, който управлява и European Convergence Property Company (ECPC) – купувачът на Central Mall във Велико Търново.

Tърговската марка Мегахим присъства на българския пазар от 1996 г. През периода на развитие в дружеството са инвестирани около 10 млн. долара в технологии. За компанията работят над 150 човека и годишно се произвеждат около 20 хил. тона бои, лакове и разредители.

Съвместният проект между двете компании е вторият за мол в дунавския град след обявеното миналата година намерение на Денси Строй да изгради търговски център в Русе за 45 млн. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още