IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват поне още 10% ръст на цените на жилищата у нас до края на годината

Средният ръст на цените за първото полугодие на 2007 г. спрямо последното на 2006 г. достига 25% в някои райони на големите градове

17:22 | 25.06.07 г.
Очакват поне още 10% ръст на цените на жилищата у нас до края на годината

Цените на жилищните имоти в големите градове ще се повишат с поне още 10% до края на годината, прогнозира Теодора Димитрова, изпълнителен директор на ERA България, по време на пресконференция днес.

Само за първото тримесечие на 2007 г. жилищата в София са поскъпнали с 16%, а тези във Варна – с 18%, сравнено с последното тримесечие на миналата година, сочат данни на агенцията. За същия период ваканционните имоти по българското Черноморие и планинските курорти са поскъпнали дори повече – с 22 на сто.

Средният ръст на цените за първото полугодие на 2007 г. спрямо последното на 2006 г. достига 25% в някои райони на големите градове, каквито например са кварталите Младост и Възраждане във Варна, както и някои в столицата, уточни Димитрова.

От началото на годината ръстът в цените на новото строителство в столичния квартал Младост е между 15 и 20 на сто, добави Даниела Кметска от Младост Естейтс, първият франчайзингополучател на ERA у нас. По думите й именно новото строителство е преобладаващо на пазара в момента, като формира около 80% от офертите.

Тази данни надхвърлят очакванията на повечето анализатори за плавно поскъпване на имотите след присъединяването на страната към ЕС. Според Димитрова това се дължи на големия глад за готови жилища, както и на това, че миналата година като цяло пазарът беше по-спокоен (в сравнение с първото полугодие на 2007 г.) и затова повечето участници прогнозираха по-слабо нарастване.

Най-търсени остават имотите в средния ценови клас (между 50 и 70 хил. евро), като близо 70 на сто от клиентите търсят по-малки жилища, каза още Димитрова.

Като ключов фактор за динамичния ръст на цените тя посочи и бързото развитие на пазара на ипотечни кредити. За последните 6 месеца приблизително 70 на сто от сделките с жилищни имоти са реализирани чрез финансиране с кредит. Традиционните слухове, че цените ще продължават да растат също влияе на купувачите и вдига цените, коментира Димитрова.

Докато през 2006 г. едно жилище са е задържало на пазара средно 90 дни, преди да бъде продадено, към момента това става за по-малко от 60 дни. За сравнение, Тодорова посочи Швейцария, където този срок е около 200 дни.

България продължава да бъде страната с най-ниски цени на имотите в ЕС, където средните цени в столиците са от 150 до 200 хил. евро. У нас жилище от 60 – 70 кв. м в София струва средно между 70 и 80 хил. евро, а средната цена за цялата страна е 43 900 евро, добави Димитрова.

България продължава да бъде и една от страните с най-високо ниво на собственост в света (94%), като около 60% от собствениците притежават повече от един имот, става ясно от данните на ERA.

Средният процент на комисиона на брокерите е 3%, като за ваканционните имоти той е достига средно и 8%, защото често става въпрос за международни продажби, поясни Димитрова.

Пазарният дял на брокерите у нас остава относително нисък – 37%, като останалата част от сделките се реализира чрез директен контакт с предприемача или инвеститора, както и посредством „нелегални“ посредници, каза Димитрова.

През 2006 г. са извършени 311 581 транзакции на жилищни имоти, което е увеличение спрямо от 27% спрямо 2005 г. За първите три месеца на годината броят транзакции е 56 348.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още