IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Районите с условия за спа туризъм трайно влизат във фокуса на инвеститорите

От средата на миналата година се очертават няколко основни инвестиционни дестинации в този сегмент

18:17 | 20.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Районите с условия за спа туризъм трайно влизат във фокуса на инвеститорите
Допреди няколко години основната част от инвеститорския интерес към утвърдени за спа туризъм места, доколкото го имаше, беше насочен основно към Хисар и Велинград. Напоследък обаче се забелязва значителен интерес към курорти, предлагащи условия за такъв тип туризъм, като прогнозата на експерти от недвижимия сектор е този интерес тепърва да се увеличава на фона на бурното строителство по Черноморието. От средата на миналата година се очертават няколко основни инвестиционни дестинации в този сегмент, обясниха от агенция Адрес, като повечето са планински курорти, предлагащи добри условия за балнеология.

Банско

Общото развитие на региона, както и минералните извори привличат много купувачи в момента. Те търсят готови и напълно обзаведени апартаменти в комплекси със спа центрове. Ценовите нива на апартаментите ново строителство са в голям диапазон и зависят много от местоположението, екстрите, които комплексите предлагат (дали има басейн, джакузи, фитнес и др.), нивото на изграждане и степента на завършеност. В зависимост от тези фактори цените варират от 800 до 2000 евр/кв.м.

Разлог

Затворените вилни селища са сравнително нови за Разлог, но доста атрактивни за клиентите. Те представляват затворен тип комплекси, към които има обособена хотелска част, апартаментна част и самостоятелни къщички със спа център, басейни и други екстри.

В момента предстои изграждането на нов проект на стойност 120 млн. евро в местността Кулиното (на 14 км от Разлог), за вилно селище, с категория на 5-звезден хотел. Към него ще има над 1000 частни апартамента и вили, както и много други екстри - тенис кортове, басейни, ледена пързалка, търговски център, паркове, ски гардероби, подземен паркинг и спа център.

Плановете на инвеститорите в зоната на голф игрището са предимно за строителство на луксозни хотели и апартаменти със спа центрове, обслужващи площи и зони за развлечения. Бъдещият голф комплекс е почти готов и се очаква да заработи частично лятото на 2007 година. Цените на апартаментите са в диапазона от 1300 до 2000 евро/кв.м.
 
село Баня

В района на село Баня, което се намира между Банско и Разлог има 70 минерални извора. Разположено е в централната част на Разложката котловина между планините Рила, Пирин и Родопите, на 800 м надморска височина. Тук започнатите строежи са на 8 комплекса с общо РЗП – над 50 000 кв.м., както и три вилни селища. Големият интерес покачи цените на земеделските земи в Баня, като в момента цената им се движи от 40 до 100 евро/кв.м.

Добринище

Добринище е известно както с минералните си води, така и като изходен пункт за изкачване на Пирин. След построяването на лифта до х. Безбог, градът стана вторият по важност ски център в Пирин.

Ирландски инвеститори вече започнаха изграждането на почивно селище, разположено върху площ от 18 000 кв.м в подножието на Пирин. Оградено с гъста борова гора, както и със собствен парк, детска площадка и малко езерце, даващо възможност за спокоен и безгрижен отдих.

Засиленият интерес от страна както на български, така и на чуждестранни инвеститори към земеделските земи в региона, доведе до поскъпването на парцелите. В момента цената им в зависимост от местоположението се движи от 40 до 60 евро/кв. м.

Сандански

Сандански привлича инвеститорите освен с минералните извори и с близостта си до София и Гърция. Най-големият проект в района е петзвездният хотел „Пирин” с апартаментен комплекс Sun Dance, където се изгражда най-модерният спа център у нас. Интерес към апартаментите проявяват основно английски и рускоговорящи клиенти.

Друг проект, който ще бъде завършен до края на годината, е комплекс „Медите”, които се състои от 132 апартамента завършени до ключ. Цените им се движат в диапазона 800-1200 евро кв.м. И двата комплекса предоставят възможност за управление на имотите и отдаването им под наем.

Минералните извори привличат инвеститорите и в места с доскоро не толкова развито строителство. Във Великотърновския регион, който също е известен с лековитата си вода, има планински села с красива природа, в които предстоят да бъдат открити или вече се реализират проекти.

село Обединение

Селото се намира на 30 километра от Велико Търново и на толкова от Свищов. Има построена минерална баня, която след отдаването си на концесия и реновирането й има изготвен идеен проект за спа комплекс. Възможността за развитие на спа туризъм в селото, доведе до изтегляне на оферти, заради очакваните по-високи цени. В момента се предлагат къщи с големи дворове на цени от 10 хиляди лева до 20 хиляди евро.

село Вонеща вода

Намира се на 27 километра южно от Велико Търново, в полите на Средна Стара планина. Минералните бани в селото са затворени и доскоро се търсеше концесионер за тях. Наблюдава се интерес за къщи от българи, но предлагането е малко, защото селото е слабо населено. Български инвеститори проявяват интерес към бившите почивни бази, които се предлагат за продажба. В момента, такава сграда с хотелска част, ресторант и басейн се продава за 1,8 млн. евро.

село Чифлик

Намира се на 15 километра югозападно от Троян, в подножието на връх Козя стена. Минералната вода е с температура 52 градуса и е подходяща при заболявания на опорно-двигателния апарат, дихателните пътища, урологични заболявания. Красивата природа и лековитата вода вече привличат английски и руски инвеститори, които търсят терени за строителство на вилни селища. През последните месеци се наблюдава поскъпване на земите с 15%. Предлагането е малко, а цените на земеделската земя с възможност за промяна на статута се движат от 15 до 20 евро/кв.м.

село Шипково

Намира се на 20 километра западно от Троян и е известно със своите минерални извори още от Възраждането. Водата се препоръчва при бъбречни и чернодробни заболявания. Тук се наблюдава засилен интерес от страна на български инвеститори за парцели, подходящи за строителството на малки хотели. Цените са доста по-евтини от района на село Чифлик и се движат в диапазона 8-10 евро за урегулираните терени, а земеделската земя се предлага за 10 лева на кв.м.

Наблюдава се и засилено търсене на къщи, които в момента се предлагат на цена от 20 до 22 хил. евро.

Според прогнозите на Държавната агенция по туризъм развитието на СПА индустрията у нас през следващите няколко години ще доведе до 75% ръст на туристите. По данни на ведомството над 150 хиляди туристи годишно се възползват от балнеологията и калолечението. Въпреки това обаче потенциалът на България по отношение на балнеологията се използва минимално. От общо 800 минерални извора само 5% са каптирани и се използват за лечение и профилактика. Перспективността на този отрасъл е възможност за развитие и на имотния пазар в районите със спа, процес който вече е започнал.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още