IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предупреждават малтийци да не купуват имоти в България

Общо 25% от строителството у нас се осъществява без нужните разрешителни, сочи информация в малтийските медии

12:54 | 20.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Предупреждават малтийци да не купуват имоти в България

Малтийският консултант в областта на имотите Альона Френдо предупреждава „сериозните инвеститори в имоти“ да не купуват в България, тъй като пазарът на имоти в страната е пренаситен и цените се очаква да започнат да се понижават в близко време, съобщава малтийското издание Maltastar.

Експерти съветват малтийските инвеститори да не продължават тази „опасна“ практика да купуват земя и имоти в България, тъй като може да започнат да губят парите си още тази година.

Основният проблем с България е все по-масовото строителство, дори и без необходимите разрешителни въпреки намеренията на властите за по-строг контрол над незаконното строителство, коментира изданието. То цитира статистика, според която 25% от строителството у нас се осъществява без нужните разрешителни.

От Asta Bridge, компания, специализирана в продажбата на ваканционни и жилищни имоти в България на чужденци, коментираха за Investor.bg, че към момента няма отлив на клиенти нито от Малта, нито от страните, които вече традиционно купуват втори дом в България.

Има определени райони в България, в които гъстотата на строителството е факт, но те са незначителен процент на фона на все по-качествените и луксозни обекти, които дават ново развитие на този бранш, казват от компанията. Разработването и утвърждаването на голф и спа курортите добавя допълнителна стойност към атрактивните възможности за инвестиции, които държавата ни предлага.

Според Анджело Д’Ариго от Zone Real Estate – партньорът на Asta Bridge в Малта, материалът не почива на действителността и е по-скоро спекулативен.

Такива публикации са нормални в нашия бизнес“, коментира Антон Панкев, изпълнителен директор на Asta Bridge. „Така се преследва спекулативно намаляване на цените или пренасочване на интереса към други дестинации, които желаят да се превърнат в гореща точка за инвестиции в недвижими имоти, каквато България е вече от години.”

Според Альона Френдо обаче когато купуват в друга държава, повечето хора не правят по-подробно проучване от това, което им се предоставя от компанията инвеститор. „Това е опасен навик. Всеки, който стои между купувача и имота, е просто продавач, на който му се плаща да прави продажби“, коментира Альона Френдо.

Maltastar коментира, че доказателство за значимостта на сектора на имоти за българската икономика е фактът, че 40% от преките чуждестранни инвестиции в страната, направени през първите три месеца на 2007 г., са били инвестирани в имоти. За периода в сектора са вложени 310 млн. евро, което е увеличение от 63% в сравнение със същия период на миналата година.

България е критикувана и за това, че основният фокус е поставен върху развитието на недвижимите имоти за сметка на инфраструктурни проекти като такива в транспортния сектор например, подчертава изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още