IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственици на гори ще връщат получени в миналото обезщетения

Предвижда се създаването на специална комисия, която ще се произнася относно размера на изплатеното в миналото обезщетение или задължение

17:21 | 07.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Собственици на гори ще връщат получени в миналото обезщетения

За да бъде възстановено правото на собственост на бивши собственици върху гори и земи от горския фонд, те първо трябва да върнат получените от тях в миналото обезщетения или да заплатят задължението по актуалната му стойност.

Това предвижда новият член 5 в Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, като във връзка с неговото практическо прилагане днес бе приета Наредба за условията и реда за преизчисляване на обезщетенията и задълженията, които се връщат от бившите собственици при възстановяване правото на собственост върху гори и земи от горския фонд.

Предмет на Наредбата е начинът за преизчисляване на обезщетенията и задълженията към държавата, което трябва да се извърши при посочените случаи. Като база за преизчисляване се предлага деноминиране на размера на сумите чрез съотнасянето им към размера на средната работна заплата в миналото и днес. 
 

В Наредбата се предвижда създаването на специална комисия, която ще се произнася относно размера на изплатеното в миналото обезщетение или задължение. В комисията ще участват представители на министерствата на финансите, на земеделието и на общините.

В едномесечен срок от влизане в сила на Наредбата общинските служби по земеделие и гори трябва да изготвят протоколи за преписките, по които възстановяването на собствеността е обусловено от връщане на държавата на дължимите обезщетения и задължения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още