IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решение на британското правителство е ощетило продавачите на имоти

Заради засиленото предлагане през април много продавачи са били принудени да сключват сделки под офертната цена, като средно един продавач е намалил цената с 2,3%

16:26 | 01.06.07 г.
Решение на британското правителство е ощетило продавачите на имоти
Решението на британското правителство да отложи въвеждането на задължителното подаване на информация за жилища, които се обявяват за продажба (т. нар. Home information packs) вероятно е струвало средно на продавачите по над 5 хил. паунда през последните месеци заради несигурността на цените, породена от рязкото увеличаване на предлагането, съобщи Ройтерс.

Това са изводите от последното проучване на сайта Propertyfinder.com, според което рязкото нарастване на предлаганите имоти е довело до спад на цените.

Според данните офертите на сайта са нараснали с 13 на сто от началото на април до обявяването на отлагането, което е по-високо от характерното за сезона. Причината за това е, че продавачите са решили да продават преди 1 юни, когато подаването на информация трябваше да стане задължително в Англия и Уелс.

Заради засиленото предлагане през април много продавачи са били принудени да сключват сделки под офертната цена, като средно един продавач е намалил цената с 2,3%. В парично изражение това са 5 534 паунда.

През май продавачите са приемали сделки с 1,8% (4 320 паунда) под офертната цена.

На 22 май беше обявено, че въвеждането на практиката се отлага за 1 август, защото няма достатъчно обучени оценители на енергийната ефективност на жилищата.

„Новината е добра за купувачите, но обратният завой в политиката на правителството се отразява сериозно на продавачите“, коментира Никълъс Лийминг, директор на Propertyfinder.

Докладите с информация прехвърлят голяма част от трудностите по събиране на информация за имот преди продажбата му от купувача към продавача. Те ще включват доказателства за право на собственост, копия на скици и разрешителни за строеж, сертификат за енергийна ефективност и други стандартни юридически документи.

Няма да бъде задължително обаче да съдържат пълно проучване на имоти, което би било най-скъпата част.

Според правителството пакетите ще струват на продавачите по около 500 паунда и ще ускорят сключването на сделки.

Критиците обаче твърдят, че от това ще има незначителна полза за потребителите и ще окаже обратен ефект върху пазара на жилища.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още