IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Къде са най-евтините апартаменти в София?

В момента в столицата най-изгодно може да се закупи жилищен имот в „Овча купел” и „Надежда”

10:56 | 30.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Къде са най-евтините апартаменти в София?

Въпреки че в последно време наблюдаваме бум на пазара на недвижими имоти, много клиенти се интересуват не от престижни жилища, а от това къде цените са най-ниски. В момента в столицата най-изгодно може да се закупи апартамент в комплексите „Овча купел” и „Надежда”.

Причините за по-ниските цени в тези райони са, че те са разположени в западните и северните покрайнини на града - известни като типични промишлени зони, коментираха от Imoti.net. Освен това тези комплекси не са достатъчно благоустроени. Въпреки че не е по-далеч от центъра в сравнение с останалите квартали от този тип, „Овча купел” не успя да изгради напълно инфраструктурата си (пътища, детски градини, училища, търговски обекти). Това направи имотите тук непрестижни още в началото на тяхното строителството - в края на 80-те години на миналия век. А и над 90% от построеното е от панелен тип с всичките недостатъци на този вид строителство.

Днес нещата са се променили. Особено голямо е разрастването на броя на търговските обекти, но останалите елементи на градския комплекс продължават да не са достатъчно развити и това води до спада на цените на имотите тук. Разбира се, сегашните стойности могат да бъдат приети за ниски само в сравнителен план за територията на София. Офертите за маломерните, и съответно най-търсени апартаменти тук, е около 700 евро на квадрат, но реални сделки за продажба на жилища се сключват при средна цена малко над 600 евро.

Подобно е и положението в северните райони на града, където цените са също сред най-ниските, посочват от сайта за недвижими имоти. Освен „Надежда” в тази група попадат и комплексите „Свобода”, „Триъгълника” и „Захарна Фабрика”. Тук преобладават промишлените зони, изпълнени са със складове, депа, логистични центрове. В този район е гара София Север, има множество предприятия, повечето от които и сега продължават да работят. Поредицата от неудобства, които носи животът в тези комплекси се отразява рязко и на стойността на апартаментите. Например цените в „Надежда” са близко до тези в „Овча купел” – средно около 650 евро за кв.м за имотите в тази част на София.

Според повечето експерти придобиването на имот в някои от евтините региони на София днес е непечеливша инвестиция. Тук едва ли ще има нарастване на цените независимо от развитието на съответния регион в следващите десетина години. Напротив, ако има спад, се очаква той да започне именно от най-евтините квартали, където и търсенето е доста по-ниско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още