IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 500 млн. евро ще вложат у нас инвеститорите на Сердика център до 2010

Проектите ще бъдат предимно търговски и бизнес центрове, както и офис сгради и хотели основно в София и големите градове като Варна и Пловдив

15:41 | 29.05.07 г.
Бъдещият Сердика център. Илюстрация: Иморент
Бъдещият Сердика център. Илюстрация: Иморент

Около 500 млн. евро планира да инвестира австрийската Sparkassen Immobilien AG, част от Erste Bank Group, в недвижими имоти у нас до 2010 г. Проектите ще бъдат предимно търговски и бизнес центрове, както и офис сгради и хотели основно в София и големите градове като Варна и Пловдив. Това съобщи Ернст Вейдовски, председател на Управителния съвет на австрийската компания на пресконференция днес. По думите му в страната има голям потенциал за развитие на търговски площи, защото търсенето продължава да изпреварва предлагането, независимо че през миналата година бяха открити три големи мола с обща наемна площ над 105 хил. кв. м.

Sparkassen Immobilien и немското строително-инвестиционно дружество ECE Projektmanagement са инвеститорите в „Сердика център“ - проект за търговски и бизнес център на столичния булевард „Ситняково“ на обща стойност 180 млн. евро, който ще включва 50 хил. кв. м търговска площ, 35 хил. кв. м офиси и 1 800 паркоместа. Делът на Sparkassen в Сердика център е 78%, а на ECE – 22%, уточни Вейдовски. В проекта за новия мол участва и Иморент България ЕООД, като дружеството ще осигури строителен надзор на обекта и други свързани услуги.

Разрешително за строеж на Сердика център е получено през февруари, като строителството се очаква да започне съвсем скоро и да приключи през 2009 г.

Опитваме се да комбинираме международния си опит с местния. Затова проектът за Сердика център е поверен на архитект от Хамбург, който ще работи съвместно с български архитекти от Студио 17,5“, каза Вейдовски.

Ние сме дългосрочен инвеститор, предпочитаме да не продаваме сградите, които изграждаме. В портфолиото си вече имаме обекти от над 15 години, а компанията е създадена преди 20 години“, допълни Вейдовски. Инвеститорите са доволни от работата с държавната администрация у нас и от бързото икономическо развитие на страната.

Sparkassen Immobilien инвестира предимно в големи търговски комплекси и административни сгради в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като към момента има 107 инвестиционни проекта с обща площ над 1 млн. кв. м. Към 31 март портфолиото на компанията е на стойност 1,3 млрд. евро, а до 2010 г. се планира да достигне 4 млрд. евро. Инвестициите в ЦИЕ формират общо 45% от портфолиото, а останалите 55% са в Австрия и Германия. Делът на България е 7% от общия, а на Румъния – 15%.

В България Sparkassen Immobilien се представлява от Иморент България ЕООД, дъщерно дружество на Erste Bank Group, с което има сключен договор за управление. Основният предмет на дейност на Иморент е лизинг на движимо и недвижимо имущество. Дружеството финансира изграждането на завода за производство на автооборудване на японския концерн Yazaki в Ямбол на стойност 10 млн. евро.

Иморент е закупило и два парцела в София. Единият се намира на ъгъла на ул. Вашингтон и ул. Цар Симеон, върху който ще бъде построена офис сграда или хотел, като инвестицията ще бъде между 10 и 12 млн. евро, а другият е на бул. Тодор Александров, като ще бъде изградена офис сграда на стойност 12 млн. евро, каза Илиана Шмателка, управител на Иморент България. Предстои да бъдат обявени търгове за избор на архитект и изпълнител на проектите.

През миналата година обемът нов бизнес лизинг на движимо имущество на компанията е на стойност 20,6 млн. евро, а на недвижимо имущество – 9,7 млн. евро. От 2004 г., когато е създадено, до 2006 г. дружеството е сключило договори за 68 млн. евро, а пазарният му дял е 4,53%.

По данни на БНБ общият обем на лизинговите сделки през 2006 г. в България е достигнал 1,15 млрд. евро. През изминалата година новосключените лизингови сделки са нараснали с 80% и са надхвърлили 514 млн. евро, съобщи още Шмателка.

От регистрираните общо над 200 лизингови фирми в България около 30 са активни и си разпределят близо 95% от лизинговия пазар, като 80% от големите играчи на пазара са дъщерни дружества на банки. Дистрибуторите на автомобили развиват собствена лизингова дейност.

По данни на Българската асоциация за лизинг основните лизингови обекти при новосключените сделки за 2006 г. са леки автомобили (37%), товарни автомобили (27%) и машини и съоръжения (27%). Лизингът на недвижими имоти съставлява 7% от общия обем на лизинговите сделки, но притежава значителен потенциал, като средният процент за ЦИЕ е 10-12%, а в Германия и Австрия достига и 15%, каза Шмателка.

Българското дружеството е част от базираното във Виена Immorent AG. Годишната печалба на австрийската група преди облагане с данъци възлиза на 67,8 млн. евро за миналата година, а лизинговият портфейл е на стойност 6,2 млрд. евро. Към момента Immorent реализира проекти за над 600 млн. евро в ЦИЕ, които включват офис сгради, търговски площи и логистични центрове. Дружеството планира да навлезе също и в Украйна и Сърбия, където вече е основало дъщерни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още