IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските клиенти - втори след англичаните с интерес към българските имоти

Броят на чуждестранни купувачи ще расте, като перспективни пазари са и тези в скандинавските страни, Франция, Израел

17:09 | 23.05.07 г.
Руските клиенти - втори след англичаните с интерес към българските имоти

Руските клиенти са втори след англичаните по интерес към българския пазар на недвижими имоти, отчитат от българския филиал на международната консултантска компания за недвижими имоти BG Estates Worldwide след приключилото едномесечно пътуващо представяне на българските им проекти в Русия.

От проведените над 70 срещи с потенциални инвеститори, както и на базата на опита ни в България и на територията на ЕС, можем да заключим, че Русия се очертава като втората страна след Великобритания, чийто стратегически инвеститори са насочили поглед към българския пазар на недвижими имоти”, коментира Александър Александров, мениджър ключови клиенти на компанията. Той обаче не разкри конкретни имена поради съображения за конфиденциалност.

Според него най-голям интерес от страна на руските компании има към инвестициите в цели ваканционни селища, и то на етап „одобрен проект”. Втори по интерес са крайните клиенти, желаещи да вложат средства в готови ваканционни имоти по Черноморието или в планински курорти като Банско. Интересът е широкоспектърен, търсят се апартаменти, къщи, хотели, вили“, добави Александров. Основният критерий при избор на имот при крайните клиенти е неговото местоположение, като често предпочитанията за имот в морски курорт са да бъде на първа линия на крайбрежието.

Сделките с клиенти от Русия формират приблизително еднакъв дял от общите продажби на компанията с тези от България и Великобритания (по 30%), каза Александров.

Пазарът на ваканционни имоти ще се развива в положителна посока поне още 3 години, но без да има рязко покачване на цените. Търсенето и предлагането за момента са относително балансирани. Броят на чуждестранни купувачи ще расте, като перспективни пазари са и тези в скандинавските страни, Франция, Израел“, прогнозира Александров пред Investor.bg. По думите му най-големият проблем пред всички участници на пазара е лошото състояние на инфраструктурата и неспазването на сроковете при някои проекти.

Освен в София и Бургас, BG Estates Worldwide има офиси и в Лондон, Бристол, Дъблин и Москва. Компанията предлага имоти и в курорти от цял свят, като вече има и български купувачи на апартаменти в Бразилия. Цените там варират от 60 до 200 хил. евро, уточни Александров.

На 12-тото Международно изложение за имоти в Москва, което е под егидата на кмета на руската столица Юрий Лужков са взели участие 200 изложители от 17 страни в света и 11 региона на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още