IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират 10 млн. евро в жилища в пловдивската индустриална зона Радиново

Намеренията на белгийския инвеститор и българската му съдружничка са да продадат имотите на чуждестранните мениджърски екипи от индустриалната зона

10:55 | 17.05.07 г.
Инвестират 10 млн. евро в жилища в пловдивската индустриална зона Радиново

Белгийският предприемач Херман Верстапен и неговата съдружничка Жанет Видева ще инвестират между 8 и 10 милиона евро в проект за създаване на 60 еднофамилни жилища на площ от 105 декара край Пловдив.

Намеренията на съдружниците са да ги продадат на чуждестранни мениджърски екипи, които работят в предприятията от индустриална зона Радиново. Тя се намира в община Марица и в нея са разположени големи предприятия като Липхер, Сокотаб, Шнейдер елктрик, Щека електроник, Агри М и други.

Преди 2 години регистрирахме наша обща фирма, която ще се занимава само с реализацията на този проект, обясни Жанет Видева. В Мезон креатив ООД Херман Верстапен притежава 70% от капитала, а българката – 30 на сто. Работното име на проекта е “Терес” (по името на тракийски цар, б.а.) и намеренията на двамата съдружници са да го осъществят за 3 години.

Не сме залагали в цената на проекта точна норма на печалба, но ще бъда много щастлив, ако успеем да постигнем 30 на сто рентабилност, заяви за Investor.bg Верстапен. Неговата логика е, че в Белгия, където той е роден, в момент в строителния бранш има средна рентабилност 10 на сто, в България тя надвишава 100 на сто, но при строителство на индивидуалните жилища по проект “Терес” не може да се гони повече от 20-30 на сто норма на печалба.

Цената на 1 квадратен метър разгъната застроена площ ще бъде между 800 и 1000 евро и е съобразена с няколко фактора – пазара на имоти в региона, пълната степен на завършеност на домовете (без обзавеждане), пълната юридическа обособеност на всеки един имот. В тази цена влизат още индивидуалното проектиране на еднофамилните къщи, а при по-големите домове – и цената на земята. Считаме, че цената на всяко едно жилище не трябва да надвишава 150 000 – 250 000 евро, каза Жанет Видева.

Потенциалните ни клиенти са работещи хора от средната класа на Европа, дошли в България да направят пари, имат смесен брак и намерение да останат тук поне 7-8 години. Точно затова те предпочитат да инвестират в имот, вместо да плащат наем в Пловдив, обясни тя.

Първият етап от проект “Терес” струва 1,5 млн. евро и стартира на “гола поляна”. С тези пари трябва да бъде изградена собствена инфраструктура на жилищния комплекс, както и първите 4 “мострени” жилища. Инфраструктурата на “Терес” включва пътища, електричество, телекомуникации, водоснабдяване, канализация, собствена пречиствателна станция, парк и общи зелени площи, общи спортни съоръжения. Искаме да постигнем и изкуствен наклон на жилищния комплекс, а в покрайнините на селото Радиново, където се осъществява проект “Терес” такъв няма, обясниха съдружниците. Затова в първия етап на строителството е заложено тук да бъдат изсипани 180 000 до 200 000 кубически метра земя.

Финансирането на проект “Терес” става изцяло с личните капитали на Херман Верстапен, който притежава производствени мощности и месопреработвателно предприятие край Пловдив и изнася гъши дроб за Франция. Наскоро той е продал част от бизнеса си на голяма френска компания и влага свободните пари в проект “Терес” и в завод за преработка на гъши пух. Вторият проект обаче е в много начален стадий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още