IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сертифицирани инвеститори ще могат да купуват държавни имоти без търг

Големите инвеститори ще получават и административно обслужване в една трета по-кратки срокове от предвидените

11:30 | 16.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Сертифицирани инвеститори ще могат да купуват държавни имоти без търг

По искане на инвеститор, получил сертификат за клас инвестиция, съответният компетентен орган ще може да извършва продажба на недвижим имот - частна държавна собственост, по местонахождението на инвестицията, без организиране на търг, след оценка и писмено съгласие от министъра на икономиката и енергетиката и от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Това реши парламентът, който прие на второ четене днес промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

В случай че имотите са предоставени за управление на Министерството на отбраната, те ще могат да се продават без организиране на търг, след оценка и писмено съгласие и от министъра на отбраната, след което областният управител трябва да издаде заповед за прехвърляне на правото на собственост и да сключи договор с инвеститора.

По искане на инвеститор, получил сертификат за клас инвестиция, съответният компетентен орган ще може да извършва продажба на недвижим имот - частна общинска собственост, по местонахождение на инвестицията, без търг или конкурс и след оценка и решение на Общинския съвет, предвиждат промените. Съответният орган ще може да учредява възмездно ограничено вещно право върху недвижим имот - частна държавна собственост или частна общинска собственост, по местонахождение на инвестицията, без търг или конкурс, след оценка съответно от министър или Общински съвет.

Предвижда се след представяне на сертификат за клас инвестиция централните и териториалните органи на изпълнителната власт да извършват административно обслужване на инвеститорите в една трета по-кратки срокове от предвидените.

По предложение на министъра на икономиката и енергетиката правителството ще може да отпуска средства за финансово подпомагане за изграждането на инфраструктура до границите на имота за осъществяване на инвестиция от клас "А", както и за осъществяване на два или повече сертифицирани инвестиционни проекта на територията на индустриална зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още