IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от варненци живеят в собствено жилище, 4% планират покупка

71% от желаещите да станат собственици на вид жилищен имот вяъв Варна ще направят това с помощта на банков кредит

16:27 | 15.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Две трети от варненци живеят в собствено жилище, 4% планират покупка
От какъв тип жилища имат нужда варненци – такова проучване е направила община Варна, за да планира жилищната си политика в бъдеще. Проучването е уникално за страната и показва негативна тенденция към все по-голяма невъзможност гражданите да купуват собствени жилища, съобщи председателят на ПК ”Социални дейности и жилищно настаняване” към общината Гергана Господинова.

Проучването струва 10 хиляди лева и е поръчано след конкурс на социологическата агенция “MBMD”. То показва, че голяма част от 355-те хиляди души, които живеят във Варна по адресна регистрация, изпитват големи финансови затруднения да си осигурят собствено жилище.

53% от варненци живеят в маломерни панелни или железобетонни апартаменти, изградени преди 1990 г., а 24% съжителстват с няколко поколения в тях.

В собствени жилища живеят две трети от гражданите на Варна. 1/3 от анкетираните признават, че се нуждаят от повече пространство.

4,3% могат да си го позволят, но само 3,6 на сто планират да имат свой дом. С най-голяма нагласа за това са младите хора, показва проучването.

Проучването показва, че 71% от желаещите да станат собственици на вид жилищен имот ще направят това с помощта на банков кредит.

След анализ на проучването общинските служители и експерти са стигнали до няколко извода – да се създадат конкретни инвестиционни проекти, съгласувани с общия устройствен план на Варна, както и разработването на програми за привличане на наши и чужди инвеститори за рехабилитация на съществуващите панелни жилища. Другата възможност, която общината вижда за бързо справяне с жилищната криза е изграждането на общински жилища тип “общежития” върху настоящи общински терени.

Според Господинова реализацията на тези намерения може да започне едва през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още