IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нараства предлагането на големи парцели край София

Най-скъпи са терените около аерогарата. Възможности за изграждане на промишлени помещения предлагат Враждебна, Горубляне и Обеля

12:32 | 06.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Нараства предлагането на големи парцели край София
Собствениците на големи парцели започнаха да ги продават. От началото на годината предлагането парцели в София, както и около големите градове на страната се е увеличило. До голяма степен тази тенденция не може да се усети, тъй като купувачите (болшинството, от които са крупни инвеститори) търсят подобни имоти на ключови места с добро местоположение, добра инфраструктура и естествено на добра цена, коментират анализатори.
 
Основният проблем, който възниква след 1 януари и засяга само град София е влизането в сила на новия Общ устройствен план на столицата. Доста голяма част от продаваните имоти са разположени в крайградските зони и ако преди е имало възможност за по-високо застрояване, то по новия закон е доста по-малко. Това отказва някои от купувачите даже и в много напреднал стадий от преговорите и дори преди сключването на сделката за покупко-продажба. Собствениците на терени, които вече са се настроили психологически, че ще получат съответната сума за собствеността си, отказват да намалят цените.
 
Трудно е да се определи средната стойност на квадратен метър на терени над 10 декара. Цените в столицата варират от 30 до 250 евро/кв.м, показва проучване, изготвено по поръчка на Investor.bg.
 
Най-скъпи са терените около аерогарата. Причината е, че тази част се очертава да бъде новият търговски център на столицата. По отношение на изграждането на промишлени помещения има възможност да се застрояват райони като Враждебна, Горубляне и Обеля. От посочените квартали най-скъпо се продава земята в района на Горубляне – 118 евро/кв.м.

Инвеститори, които желаят да изграждат жилищни комплекси от затворен тип, трудно биха могли да намерят подходящи терени. В Дружба, Малинова долина и Младост се оферират по около 20-тина парцела. Цената на квадратен метър е близо 200 евро, което за част от предприемачите не е изгодно.
 
От по-големите градове на страната и съответно техните области най-голям потенциал за развитие, ако съдим по предлаганите терени, има област Бургас. Там се оферират над 1500 терена, чиято площ е над 10 декара. А цената в зависимост от местоположението се движи в диапазона от 25 до 70 евро/кв.м. За сравнение, три пъти по-малко са офертите за подобни имоти в област Варна. Средната стойност на квадратен метър там е 70 евро.
 
От градовете най-силно предлагане има в Пловдив. Като втори по големина град в страната и добра пътна връзка със столицата, голяма част от собствениците вече оферират имотите си. За предприемачи, решили да инвестират в столицата, но не успели да намерят добър терен, Пловдив се явява алтернатива и то на доста добра цена, коментират специалисти. Квадратният метър се търгува срещу 55 евро.

Предлагането на терени в столицата ще задържи сегашните си равнища, но срокът на сключване на сделки вероятно ще се удължи заради новия устройствен план, прогнозират анализатори. Съветът им е първо да се проверяват по няколко пъти терените, които ще се купуват, и тогава да се стига до сделки. В по-големите градове на страната се очаква пазарът да се развива с малко по-бързи темпове.

Средни цени на терени над 10 декара в някои райони на София в евро/кв.м:

Аерогара 267
Бенковски 30
Враждебна 59
Горубляне 118
Дружба 143
Левски 37
Люлин 140
Малинова долина 178
Младост 196
Обеля 72
Симеоново 168
Суходол 65
Требич 32
Чепинци 40

Средни цени на терени над 10 декара в някои градове и области на България в евро/кв.м:

Благоевград  
град 56
област 105
Бургас  
град 54
област 23
Варна  
град 180
област 70
Пловдив  
град 55
област 36
Източник: Imot.bg  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още