IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съставят актове за изземване на пясък от дюните край Созопол

Акт ще бъде съставен и на кмета на община Созопол за допускане на увреждане на природната забележителност

18:41 | 02.05.07 г.
Автор - снимка
Създател
Съставят актове за изземване на пясък от дюните край Созопол

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас ще състави актове на нарушителите, които са иззели пясък от природна забележителност-пясъчни дюни между къмпингите Златна рибка и Градина, съобщиха от инспекцията.

При извършена проверка е установено, че пясъкът е изгребан от защитената територия. Констатирано е нарушение на Закона за защитените територии, който забранява нарушаването на естественото състояние на природните забележителности.

Служители на РПУ – Созопол са заловили трима извършители на 28 април т.г. На всеки от тях РИОСВ ще състави акт за административно нарушение и ще наложи глоба. Предвидените в Закона за защитените територии санкции за такова нарушение са от 500 до 5000 лева. От РПУ – Созопол са уведомили за случая Окръжна прокуратура.

Акт ще бъде съставен и на кмета на община Созопол за допускане на увреждане на природната забележителност.

Според Закона за опазване на околната среда кметовете на общини контролират опазването на ландшафта в населените места и крайселищните територии. По разпореждане на министъра на околната среда и водите миналата година РИОСВ даде предписание на общината да осигури денонощна охрана на всички пясъчни дюни на нейна територия. Още тогава инспекцията предупреди и кметовете на другите черноморски общини да вземат мерки за охрана на пясъчните дюни и предотвратяване на тяхното унищожаване.

Природната забележителност “Пясъчни дюни между къмпингите Градина и Златна рибка” е с площ 334 декара и в по-голямата си част е общинска собственост. На територията на РИОСВ – Бургас има седем пясъчни дюни, обявени за природни забележителности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още