IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестират 100 млн. евро за 5 години в Международен панаир Пловдив

Петзвезден хотел и търговски център върху 82 хил. кв. м предвижда инвестиционната програма

16:03 | 10.04.07 г.
Инвестират 100 млн. евро за 5 години в Международен панаир Пловдив
Инвестиции за повече от 100 милиона евро ще преобразят облика на Международния панаир в Пловдив в следващите пет години, съобщи изпълнителният директор на дружеството Георги Гергов. Той обаче подчерта, че всичко е на фаза идейни проекти, които най-напред трябва да бъдат утвърдени от борда на директорите, след това от Общото събрание на акционерите и вероятно ще претърпят корекции.

Един от най-грандиозните проекти е свързан с изграждането на 5-етажен търговски център с разгъната застроена площ 82 хил. кв. м на мястото на 15-та панаирна палата. Само проектирането му ще струва около 1 милион лева, заяви Георги Гергов.

За да се освободят терени за ново строителство се предвижда да бъдат преместени оранжериите и машинният парк на панаира. Две панаирни палати – 10 и 12, ще бъдат съборени и на тяхно място ще се изградят нови двуетажни изложбени павилиони. В идеите за смяна на визията на националния изложбен център влиза също така изграждане на 5-звезден хотел на мястото на 1-ва панаирна палата, която поради амортизация е съборена преди повече от 15 години. Тя гледа към булеварда и към река Марица.

Предишното ръководство на международния панаир стартира изграждането на 7-етажен покрит паркинг. Новите проекти ще го свържат директно с бъдещия търговски център. Очаква се първите договори с архитекти да бъдат сключени в края на май тази година.

Това ще е най-мащабната инвестиционна програма на панаира в неговата история, смятат от ръководството. Инвеститор ще бъде самото дружество, а финансирането ще бъде осигурено от банкови кредити и от структурните фондове на ЕС. Очаква се до 20 дни Агенцията за кредитен рейтинг да изготви кредитния рейтинг на Международния панаир. Това ще осигури привличането на евтин паричен ресурс.

Инвестиционната програма няма да промени структурата на капитала в полза на смесеното дружество Пълдин туринвест (след двукратно повишаване на капитала в рамките на три месеца то придоби 49 на сто от капитала на Международния панаир), увери още Георги Гергов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още