IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на ипотекирани имоти остава слабо развит

В столицата предлаганите ипотекирани жилища са разположени извън центъра в квартали като Люлин, Надежда и Илинден

14:06 | 09.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на ипотекирани имоти остава слабо развит
Пазарът на ипотекирани жилища и търговски обекти остава слабо развит. Спрямо средата на миналата година дори се забелязва лек спад. Най-честата причина за продажбата на ипотекирано жилище е невъзможността на кредитоискателя да изплаща месечните вноски. Ако не погаси две поредни месечни вноски, то банката обявява жилището за продажба. До това обаче рядко се стига, коментират специалисти. Според тях причината до голяма степен е психологическа. За българина домът е свято нещо и той много внимателно преценява доходите си и каква сума от тях може да отделя месечно.
 
Към момента се оферират едва 30-ина ипотекирани имота в столицата. Техният брой през последната половин година не бележи промяна, показва проучване, изготвено по поръчка на Investor.bg.

В средата на 2006 г. се наблюдаваше засилено предлагане на ипотекирани жилища в Бургас и Варна, но сега такива оферти липсват. Единствено в Морската столица се предлагат два тристайни апартамента в Младост и един магазин в Колхозен пазар. Във Велико Търново могат да се купят пет жилища, които са ипотекирани. Разположени са в центъра на града. Най-скъпият е многостаен апартамент с площ от 125 кв.м, чиято цена е 90 000 евро.

От по-малките градове на страната най-много ипотекирани жилищни имоти се предлагат в Плевен. Около десетина са дву- и тристайните апартаменти, които могат да се купят там. Те са разположени в Сторгоция и централната част на града.

Двойно повече в сравнение с Плевен са ипотекираните имоти в столицата. За разлика от другите градове на страната, тук повечето жилища, които са взети с кредит, са разположени извън центъра. В Слатина, Люлин, Надежда и Илинден могат да се намерят дву- и тристайни апартаменти.

Като цяло пазарът на ипотекирани жилища няма да търпи съществено развитие през настоящата година, прогнозират анализатори. До голяма степен това ще се дължи и на сравнително изгодните условия, които предлагат търговските банки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още