IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продадоха „Арбанаси Палас“ за 2,19 млн. лв. и с 15 дка повече земя

Бившата резиденция на Тодор Живков и после на Илия Павлов е увеличила площта си с 15 дка за сметка на общински терени

16:48 | 04.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Продадоха „Арбанаси Палас“ за 2,19 млн. лв. и с 15 дка повече земя

Резиденцията „Арбанаси Палас“ е препродадена заедно с цялата си земя за 2,191 млн. лв., съобщава великотърновският вестник "Борба", цитиран от БГНЕС. „Арбанаси Палас“ бе един от обектите на Гранд Хотел Велико Търново, който през миналата година бе продаден от Балкантурист Елит.

Новият собственик на бившата резиденция на Тодор Живков и после на Илия Павлов е 39-годишният великотърновски бизнесмен Румен Цветанов Христов, който е парафирал договора по сделката в качеството си на управляващ и представляващ "ТТръст Асет Мениджмънт" ЕООД. Проверка на Investor.bg в Апис показва, че собственик на основаното през март миналата година дружество е регистрираната в Лихтенщайн Пе Еф Ейч Естаблишмент.

Управителят на ТТръст Асет Мениджмънт Румен Христов живее във великотърновския квартал "Картала" и управлява скромен хотелски комплекс "Загорие", също в Арбанаси. Сделката обаче извади на бял свят неподозиран от никого факт, който вече задвижва огромен скандал. При последната продажба става ясно, че по неведоми пътища от 1996 г. до 2006 г. площта на резиденцията се е увеличила с почти 15 дка. Увеличението дошло за сметка на общински терени.

Според акт N 6177 от 1996 година целият имот е с площ от 33 200 кв. метра. По това време резиденцията все още е държавна. В нотариалния акт N 10874 от края на миналата година, когато Христов я купува, обаче размерите набъбват на 48 064 кв.м. Според юристите на община Велико Търново врътката с имота е направена за втори пореден път. Те не могат да си отговорят как през 1996 г. е оформен парцелът, след като имотите са били извън регулация, което противоречи на закона, пише великотърновският вестник.

По непотвърдени данни няколко години, след като резиденцията е станала частна, е издадена грешна скица за имота, с която са прибавени 15-те декара общински терени, които се намират до хеликоптерната площадка. Веднага след това от "Мултигруп" взимат констативен нотариален акт и препродават (вероятно фиктивно) цялата резиденция на друга компания, която е близка до корпорацията "Минстрой майнинг". При сделката въпросният констативен нотариален акт е оформен с помощта на грешната скица. Броени дни след това сделката е развалена, тъй като от "Минстрой" не плащат. Така се стига до последния нотариален акт, в който реално фигурират въпросните 15 декара в повече.

В община Велико Търново в момента е назначена проверка как 15 дка общинска земя е "пришита" към резиденцията. От администрацията възнамеряват да заведат дело за въпросната земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още