IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строят жилищен комплекс за 40 млн. евро на брега на Марица в Пловдив

Първите апартаменти от луксозните сгради са закупени от шведи; обитателите на първите етажи в блоковете ще имат лични градини

12:55 | 28.02.07 г.
Строят жилищен комплекс за 40 млн. евро на брега на Марица в Пловдив

Строителството на луксозен жилищен комплекс от затворен тип на брега на река Марица стартираха в Пловдив чуждестранни инвеститори. Проектът е на стойност 40 милиона евро и трябва да бъде реализиран за три години.

Инвеститор е създаденият неотдавна инвестиционен фонд Едмонд де Ротшилд сървисис инвестмънд, базиран в Люксембург. Той вече е набрал 200 милиона евро. Проектът се разработва от джойт венчър на LCF Rothschild grup - една от най-авторитетните банкови и финансови групи в Европа, както и от Albis Holdings BV, която има 40-годишен опит в строителството в държави от Европа, Африка и Израел.

Жилищните блокове в комплекса, кръстен от инвеститорите Марица Гардънс, ще бъдат четири- и пететажни. Апартаментите в тях са с различна квадратура – от студия с размер 40 квадрата до средни апартаменти от 70-75 квадрата и големи с две спални до 100-120 квадратни метра. Собствениците на апартаменти на първия етаж на всеки блок ще разполагат с частни градини, чиято площ варира от 23 до 64 квадратни метра. Достъпът до тях ще е единствено през апартаментите.

Първите два блока вече са изградени на фаза груб строеж. Работи се по трети блок, както и по инфраструктурата. Броят на апартаментите в комплекса е 550, а средната цена е 600 евро на кв. м с ДДС.

Жилищата в България ще поскъпват, така както става навсякъде в Европа, заяви строителният инженер Давид Гад, акционер в Албис Холдинг. Той обясни защо инвеститорите са избрали първият им подобен проект в България да бъде реализиран в Пловдив. Навсякъде, където има река, са построени най хубавите къщи. Мястото, което са избрали е с най-чистия въздух в Пловдив. То е за хора, които търсят висок стандарт в градска среда, заяви Давид Гад.

40-те декара, върху които ще се разположи Марица Гардънс са закупени преди година от частни собственици. Инвеститорите отказаха да назоват на каква цена са сключени сделките. „Подготвяме атрактивни кредитни пакети за бъдещите собственици на жилища”, увери Джими Пинто, изпълнителен директор на Едмонд де Родшилд инвестмънт сървисис.

Любопитно сравнение направи Давид Гад. Той каза, че в Израел се чака 10 години за разрешение от властите за изпълнението на проект като Марица Гардънс. Тук всичко е станало за по-малко от година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още