IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 20% от сделките със земя във Варна са с чужди граждани

Според варненски агенции пазарът на земя не е достигнал максимума си, но цените вече са непосилни за повечето българи

09:50 | 13.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 20% от сделките със земя във Варна са с чужди граждани
Една пета от изповяданите пред варненски нотариуси сделки със земя са с чужденци. Това съобщи Людмила Гонова, председател на регионалната нотариална камара. Чужденците са засилили интереса си към земи и гори във варненския регион още след 2000 г., когато стана ясно, че България е бъдещ член на Евросъюза.

Това води и до проблеми, затова след общо събрание варненските нотариуси се посъветваха със специалист. Според проф. Николай Натов, експерт по международно частно право, в предприсъединителния договор на България пише, че страната има право да откаже да продава земя на хора от Евросъюза за срок от 5 години, а гори – за 7-годишен срок. След това забраната ще отпадне, защото придобиването на земя в която и да е държава членка ще стане част от свободното движение на капитала.

От 1 януари 2007 г. България използва правото си да наложи вето върху придобиването на земя, земеделски площи и гори за гражданите на Обединена Европа, което ще е в сила три години след влизането ни в ЕС. След това НС ще реши дали да освободи пазара на недвижими имоти или не.

Все още пазарът на земя у нас не е достигнал максимума си, е мнението на варненските фирми за недвижими имоти, въпреки че цените вече са непосилни за повечето българи. Рискуваме земите ни да бъдат изкупени от не особено заможни европейци, опасяват се българските наблюдатели и участници в сделките с недвижими имоти.

Натов уточни, че чужденците могат да придобиват жилища без проблем. Не стои така въпросът обаче със земеделската земя – тя може да се купи от чужд гражданин само ако той има адресна регистрация единствено в България, не и в друга страна от ЕС.

В нашите закони има “пукнатини”, които позволяват например на хора с двойно гражданство, при което едното е българско, да добиват каква да е собственост у нас. Варненските нотариуси са се натъквали на случаи, в които по-късно такива купувачи се отказват от българското си гражданство. Тогава е необходимо в срок от три години те да се освободят от имотите си.

Друго спорно законово положение е когато чужденец придобие българска земя в наследство. Тогава той е длъжен до 3 години да я продаде или да я прехвърли. Тук обаче законодателният пропуск е в липсата на санкция, затова и задължението не се спазва.

Още една вратичка в закона дава възможност на спекуланти да придобиват и по този начин да вдигат цената на земята у нас. Тя се отнася за земеделските производители. Ако европеец се регистрира като такъв и декларира намерението си да се установи постоянно в България, то той получава правото да купува земя и гори.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още