IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвест Пропърти купува имот за 3,2 млн. лв., ще строи индустриален парк

Имотът е с обща площ от 43 200 кв. м и се намира в южната промишлена част на Видин

12:55 | 08.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инвест Пропърти купува имот за 3,2 млн. лв., ще строи индустриален парк
На проведеното вчера извънредно Общо събрание на Инвест Пропърти АДСИЦ е взето решение за покупка на имот във Видин за сумата от 3,2 млн. лв., съобщи Българска фондова борса – София.

Имотът се намира в южната промишлена зона на града, на 4 км от центъра, и е с обща площ от 43 200 кв. м, като ще бъдат закупени и прилежащите към него сгради с обща разгъната застроена площ 33 015 кв. м. Според данните от проспекта на дружеството на закупения терен ще започне изграждането на индустриален парк. Имотът е с изградена инфраструктура - разполага със собствен трафопост, водопровод, канализация, собствен водоизточник и вътрешнозаводска асфалтирана транспортна мрежа.

От компанията предвиждат промени в подробния устройствен план, в резултат на които теренът да бъде разделен на отделни самостоятелни поземлени имоти с прилежащите построени сгради към тях. Част от сградите ще бъдат ремонтирани и преустроени, като бъде променено предназначението им. Новообразуваните имоти ще бъдат продадени на потенциални купувачи, извършващи търговска дейност в региона.

"В последните години се забелязва изключително повишен интерес към индустриалните имоти. Очакваме покачване на пазарните цени на земята във Видин с около 100% и на сградния фонд - с около 30%. Градът е един от най-перспективните за бързо бъдещо икономическо развитие в региона за следващите 1-2 години", заявиха от Инвест Пропърти за Investor.bg.

Предвидени са разходи около 200 хил. лв. за подобрения на някои от сградите и за промяна на устройствения план на терена. 60% от сградния фонд на имота са складове, което предполага бърза реализация, защото дава възможност да се използват при всякакъв вид дейност, считат от дружеството.

Средната цена на закупуване на терена като земя е около 25 лв./кв. м, като очакваната цена на реализиране на същата в бъдеще след препарцелиране е около 45 лв./кв. м. Средната цена на закупуване на застроената площ (независимо от конструкцията или строителството) е 64 лв./кв. м, като очакваната средна цена на реализиране впоследствие е около 87-90 лв./кв. м.

"Като се вземе предвид очакваният ръст на цените на недвижимите имоти в региона, местоположението на конкретния имот и доброто състояние на цялата база, очакваната печалба за Инвест пропърти АДСИЦ при реализиране на целия индустриален парк към края на 2007, началото на 2008 г. е 1,4 млн. лв.", смятат от дружеството.

Инвест Пропърти има и проекти за изграждане на индустриален парк и жилищен комплекс във Враца.

В началото на декември Съветът на директорите на дружеството взе решение за деветкратно увеличение на капитала до 5,85 млн. лв., като предстои публикуването на конкретните дати за тъговия с правата от увеличението.

Книжата на Инвест Пропърти се търгуват на БФБ – София от края на месец ноември миналата година. До момента по позицията е сключена само една сделка със 150 хил. акции на цена от 1,15 лв. на 28 ноември.

Свързани компании:

Инвест Пропърти АДСИЦ-Враца(INVE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още