IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Карлово иска да строи високотехологичен парк върху бивше военно летище

Поради липса на терени в града общината се насочва към закритото военно летище в с. Марино поле

12:30 | 08.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Карлово иска да строи високотехологичен парк върху бивше военно летище

Територията на закритото военно летище в с. Марино поле, община Карлово, да стане общинска и на нея да се построи високотехнологичен парк. Това предлага в писмо до министър-председателя Сергей Станишев общинското ръководство на Карлово. Общината няма свободни големи терени, на които да се построят подобни паркове, и така не може да задоволи инвеститорския интерес. Вече е имало запитвания от американски и западноевропейски инвеститорски обединения, но общината не е успяла да предложи подходящи места.

Теренът, който сега е собственост на Министерството на отбраната, има всички необходими комуникации и вероятно може да се преотстъпи безвъзмездно. Площта на закритото летище е 700 дка, намира се близо до големи пътища и ж.п. линията София – Бургас и отстои на десетина километра от общинския център Карлово. В района живеят доста квалифицирани кадри, голяма част от които са бивши работници в тракторостроителното дружество “Агротехника” или ВМЗ - Сопот.

Целта е на свободния терен да се построи в бъдеще индустриален парк, на който да се развиват високотехнологични производства. Една от идеите е съвместно със софийското “Иновационно дружество” АД да се създаде например завод за соларни модули, обясни председателят на общинския съвет Стойо Карагенски.

В скоро време предстои местният парламент да разгледа програма за развитие на малкия и среден бизнес в общината, в която идеята за високотехнологичния парк заема важно място. В това отношение Карлово се ръководи от опита на Шумен, където на 2 400 дка терен е построен подобен парк съвместно с “Иновационно дружество”, каза още инж. Карагенски.

Преди години имаше опити да се построи индустриален парк на част от свободната територия на “Агротехника”, но се оказа, че идеята не е много удачна. Инвеститорите предпочитали да строят, а не да разрушават или преустройват производствените халета на завода така, че да отговарят на изискванията на ЕС за работна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още