IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартира строителството на 5-звезден хотел за 30 млн. лв. в Пловдив

Инвеститор е козметичната компания Роза Импекс. Изграждането започва с археологически разкопки, които ще се впишат в новия обект

15:17 | 07.02.07 г.
Стартира строителството на 5-звезден хотел за 30 млн. лв. в Пловдив

Реализацията на оригинален проект на стойност 30 млн. лв. стартира днес собственикът на козметичната компания Роза Импекс инженер Димитър Георгиев. Той е с работно название „Централ-Пловдив“. На терен от близо 8 дка ще бъде изграден десететажен петзвезден хотел.

Застроената площ по проект е 6 027 квадратни метра, а разгъната застроена площ – 33 540 квадратни метра. Предвидена е парково-археологична зона във вътрешен двор с площ 880 квадрата, както и 217 места за паркиране. Предвидена е и зала за камерни спектакли. На партерно ниво ще има търговски обекти и заведения за бързо хранене и, както каза инвеститорът, много малко офиси. Хотелът ще е с 340 легла.

Проектът бе представен днес на обществено обсъждане, в който се включиха бизнесмени, кметът на града д-р Иван Чомаков, архитекти. Новият обект има няколко акцента. Най-атрактивният от тях е 55-метрова кула, която е отделно от хотела. На нея ще бъдат монтирани два панорамни асансьора, които ще водят туристите до висящ мост, по който пеша директно ще се достига до Античния театър. От моста ще се вижда почти целия град. Специалистите, взели участие в обсъждането, дадоха изключително висока оценка на това авангардно решение. Някои дори предрекоха, че то ще стане новата емблема на Пловдив.

Другото оригинално решение на архитектите е, че предлагат урбанизиране на пространството на ниво четири метра под земята. Решението е предизвикано от факта, че това е район изключително наситен с археологически находки най-вече от римско време. Всички крепостни стени и мозайки ще бъдат реставрирани и експонирани на мястото където бъдат открити. Подвижните ще бъдат аранжирани и в парка, а също и туристическа зала, която ще води до панорамните асансьори. Съществуващият сега подлез в непосредствена близост ще бъде свързан с това ниво на хотела и ще бъде достъпно и за пловдивчани, и за гостите на града.

Този проект на Роза Импекс се избистря в продължение на 4 години, след като Димитър Георгиев обяви национален конкурс. Той е дело на архитектите Кирил Събчев и Даниела Цонкова. Това, което в случая най-много радва пловдивчани е, че „Централ -Пловдив“ ще се издигне на мястото на започнатия преди 30 години и недовършен музей на тракийското изкуство. Бетонните му руини се превърнаха в едно от най-грозните и мръсни места в центъра на Пловдив.

Започваме през март с археологическите разкопки. Ще се се съобразим с всички изисквания и препоръки на Националния институт за паметниците на културата“, заяви инвеститорът. Според него експонирането на археологическото богатство ще оскъпи много изграждането на обекта и ней-вероятно инвестицията ще бъде не за 30 милиона лева, а за 30 милиона евро. Предвижда се „Централ-Пловдив“ да бъде завършен за три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още