IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гаражът като определящ фактор за покупка на жилище

Какво е предлагането на имоти с гараж или паркомясто, какви са цените и в кои райони могат да се намерят?

13:34 | 04.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Гаражът като определящ фактор за покупка на жилище

Местоположението, изложението на апартамента и годината на строителство на сградата са основните елементи, от които се интересуват купувачите. Задръстените тротоари, липсата на места за паркиране (вече не само в централните части на София и по-големите градове, но и в отделни райони) карат все повече хора да предпочитат да купят имот с гараж или най-малкото паркомясто.

Какво е предлагането на такива имоти, какви са цените и в кои райони могат да се намерят?

На фона на предлаганите хиляди жилища в столицата делът на тези с гаражи е минимален, показва проучване, осъществено по поръчка на Investor.bg. Едва 80 броя са гарсониерите, които към момента се оферират на пазара и могат да се купят заедно с гараж. Около 600 са двустайните. Най-голям е броят на тристайните имоти, които могат да се купят заедно с място за паркиране – 800 броя.

Най-много жилища се продават в Младост. Близо 150-те имота образуват средна цена на квадратен метър от 702 евро. Причината за големия избор е, че се оферират най-много нови сгради, а според градоустройствените изисквания е задължително към всеки апартамент в сградата да има гараж или паркомясто. Нов двустаен луксозен апартамент от 85 кв.м в етап на строеж може да се купи срещу 58 000 евро.

Обновяването и разрастването на квартал Витоша води до силно предлагане на апартаменти с гаражи в тази част на столицата. Тук се предлагат близо 130 апартамента с гараж, а средната цена е 855 евро/кв.м. Основно се предлагат двустайни имоти.

Центъра на София се нарежда на трето място по интензивност на предлагани жилища с гараж. Цената на подобни имоти е средно 880 евро/кв.м. Причината този тип жилища да се оферират малко по-ниско от средните за тази част на София ценови равнища е, че преобладаващата част от имотите се нуждаят от основен ремонт, а болшинството от собствениците им нямат възможност да ги ремонтират и след това да ги пуснат на пазара за продажба. Така например в близост до Лъвов мост се продава двустайно жилище с площ от 60 кв.м срещу 46 000 евро.

Другата причина за по-ниската цена е, че имотите, които са ново строителство, са все още на етап строеж, а тогава и стойността на квадратен метър е по-ниска от нормалната за района.

В по-големите градове на страната най-силно предлагане на жилища с гараж има в Пловдив. Това се дължи на бурното жилищно строителство в града. Над 200-ата имота, които се продават, образуват средна цена на квадратен метър от 497 евро. Предлагат се предимно жилища ново строителство.

На фона на София и Пловдив, спокойно може да се каже, че на пазара на имоти в Бургас и Варна липсва предлагане на жилища с гараж. В Морската столица техният брой е 70, а в най-големия южен черноморски град – едва 30. Цената е съответно 817 и 521 евро/кв.м.

Ако до преди четири-пет години на гаража се гледаше като на възможност за търговия, то днес подобни помещения се купуват с цел използването им по предназначение. С навлизането на големите вериги супермакети, малките магазинчета и кафенета започват да изчезват. 

Средни цени на апартаменти с гараж в някои райони на София в евро/кв.м:

 

Бели брези 738
Борово 857
Бояна 858
Бъкстон 716
Витоша 855
Гео Милев 849
Дианабад 781
Драгалевци 843
Изток 1032
Лагера 753
Лозенец 1182
Младост 702
Овча купел 578
Павлово 751
Стрелбище 1036
Студентски град 720
център 880

Средни цени на апартаменти с гаражи в някои по-големи градове на страната в евро/кв.м: 

Бургас 521
Варна 817
Пловдив 497
Източник: Imot.bg

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още