IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 1,5% са поскъпнали имотите във Варна за последния месец

Морската столица се разраства в западна посока с бизнес имоти

10:38 | 01.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
С 1,5% са поскъпнали имотите във Варна за последния месец

Противно на очакванията и нагласите, рязко покачване на имотите у нас след 1-ви януари няма. Нелогично е само заради влизането ни в ЕС цените на недвижимите имоти в България да поскъпнат значително изведнъж. Това твърди Добромир Ганев, председател на Варненската асоциация на недвижимите имоти (ВАНИ).

По данни на асоциацията за последния месец увеличението в цените на имотите е 1-1,5%. Общо 16 на сто повече вписвания на сделки има във Варна през есента на 2006 г. спрямо същия период на 2005 г.

По-скоро голямото увеличение при недвижимите имоти беше в последните 3-4 години предвид предстоящото членство на страната ни в Евросъюза. Интересът към имотите във Варна и региона е еднакво голям както към жилищата, така и към парцелите за индустриални цели. Спадове в средните цени на динамичния пазар на имоти в морския град не се очакват. Прогнозата на Димитър Ганев е, че по отношение на бизнеса Варна ще се развива в западна посока. Западната промишлена зона има капацитет да бъде обновена и разширена с промишлени предприятия, офисни площи и по-малки търговски обекти.

Другата възможна посока за разрастване е на юг. Най-южните квартали на Варна – “Аспарухово”, “Галата” и районите около тях ще представляват интерес за жилищно застрояване.

Зоната Варна - Златни пясъци е почти напълно застроена и с високи цени. Затова близките варненски села стават все по-апетитни за инвестиране. В момента сделки с парцели земя, проблемни със статута си заради Натура 2000, не се правят.

Фактът, че цените, макар и плавно, се повишават означава, че търсенето превишава доброто предлагане”, допълни още Ганев. В момента във Варна 15 хиляди жилища са обявени за продажба, но повечето са старо строителство и не са достатъчно атрактивни за все по-претенциозния клиент.

Експертите на този пазар прогнозират, че в дългосрочен план имотите плавно ще се покачват.

Пак според председателя на ВАНИ големи инвеститори, влагащи над 150 млн. евро в имот по Черноморието ни, все още липсват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още