IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пампорово с най-скъпи нощувки в апартамент сред зимните курорти

С влизането ни в ЕС обаче става все по-лесно за чужденци да купят и да отдават под наем апартамент или къща на свои съграждани

13:00 | 07.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Пампорово с най-скъпи нощувки в апартамент сред зимните курорти
Стотици са обявите за продажба на ваканционни имоти по българските зимни курорти. Цените са доста високи за българския пазар, но много атрактивни за чужденци. Далеч по-сложно обаче стои въпросът с намирането на апартамент или къща под наем в Банско, Пампорово и Боровец, показва проучване, изготвено по поръчка на Investor.bg.

Най-често се публикуват оферти за отдаване под наем на апартаменти, разположени в хотелски комплекси. Цените обаче са доста високи и на практика са почти недостъпни за българския джоб. Между 30 и 35 евро на нощ трябва да приготвят, желаещите да наемат дву- или тристаен апартамент в Банско. Срещу тази цена може да наемете обзаведено жилище от 80 кв.м. Сградата е разположена на 500 метра от началната станция на кабинковия лифт.
 
Малко по-скъпо е в Боровец. Причината е, че в момента се предлагат и няколко луксозни апартамента. Нощувката в подобен имот е 50 евро. Най-скъпо остава в Пампорово.
 
Средната цена на нощувка там е между 60 и 70 евро. Най-скъпо са имотите в комплекс „Манастира”. Срещу 100 евро на вечер наемателят получава апартамент от 90 кв.м. Имотът разполага със спалня, хол, кухня, баня, кабелна телевизия, 24-часова охрана и безплатен паркинг.

Причина за относително слабото предлагане под наем в момента е както зимният сезон, през който много трудно могат да се намерят свободни места за отдих, така и фактът, че чужденците, които са решили да печелят от подобен бизнес, не обявяват апартаментите си на българския пазар на недвижими имоти, а на местния, т.е. английски, ирландски, испански и т.н. Трудно е да се определи наемът, който те вземат за тази услуга, тъй като са редки случаите, в които чужденците ползват българска агенция за недвижими имоти.

Развитието на наемния пазар в зимните ни курорти ще е налице едва когато голямо количество от имотите се купи, цените се повишат още и стане по-изгодно да се наеме, вместо да се купи подобен имот, коментират специалисти. С влизането на България в ЕС обаче става все по-лесно за чужденци да купят и да отдават под наем апартамент или къща на свои съграждани, отколкото на българи. Потенциалните клиенти чужденци са много повече в сравнение с местните, посочват анализатори.

Средни нива на наемите на имоти в зимни курорти в евро за ден:

  2-стайни 3-стайни къща
Банско 35 30 70
Боровец 50 35 80
Пампорово 70 60 80
Източник: Imot.bg      

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още