IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завод за гранитогрес строят в Нови пазар

Българи и италианци ще инвестират в предприятието 20 млн. евро, откриват 400 работни места

17:51 | 08.12.06 г.
Завод за гранитогрес строят в Нови пазар
Първа копка на завод за гранитогрес и керамика ще бъде направена през пролетта в Нови пазар, съобщиха от общинската администрация в града. Местните общински съветници вече са гласували терен от 65 декара, който да бъде продаден на търг.

Парцелът е зад завод Маяк и е оценен на 160 хил. лв. Сумата обаче ще бъде актуализирана, защото продажбата се е забавила повече от година.

Към парцела има заявен твърд интерес от инвеститор с български и италиански капитали, с когото се водят преговори. 20 млн. евро ще вложи инвеститорът, ако спечели търга, но засега не се уточнява за коя компания става въпрос.

Очаква се в завода за гранитогрес да бъдат открити 400 работни места. Строежът ще бъде завършен най-много до 18 месеца след стартирането му, гарантира инвеститорът.

Интересът на инвеститора датира още от преди две години, тъй като Нови пазар е най-удачното място за такъв завод заради залежите на глина с много добри качества за керамика. Освен това тук има и много опитни кадри за такова производство. Има значение и фактът, че в Нови пазар има професионална гимназия със специализирана паралелка, в която учениците се обучават за бъдещото производство.

От общинската администрация на Нови пазар съобщиха и за стартирането на строителството на консервна фабрика за преработка на зеленчуци, както и че завод Маяк, който произвежда корабни изделия и механизми, е поискал 200 дка за нова производствена площадка.

Освен това над 2700 дка земя, на които са засадени лозя и овошки, вече са отдадени под аренда за 25 години.

Създаваме условия за крупни инвестиции и така се стремим да намалим безработицата, която към момента е 17,10% в общината, казаха от администрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още