IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комасацията – доброволна или не?

Процесът е бавен, сложен и скъп, смята зам.- министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов

08:48 | 23.11.06 г.
Комасацията – доброволна или не?

Комасацията* бе една от основните теми на проведената вчера конференция „Инвестиции в земеделка земя” от в. Дневник и Елана.

Според заместник-министъра на земеделието и горите Бюрхан Абазов процесът не трябва да е самоцел и не би трябвало да се разглежда самостоятелно от останалите процеси в земеделието.

На противоположното мнение бе Васил Беломоров, управител на Фонд за земеделска земя Мел инвест, според който комасацията би трябвало да е самоцел, защото тя ще доведе до повишаване на цената на земята.

Абазов сподели, че собствениците на земя все още не са осъзнали необходимостта от комасация, а ключът към успешното й провеждане е по-скоро психологически.

Заместник-министърът определи комасацията като сложен, бавен и скъп процес.

Той посочи, че тя може да е доброволна и принудителна в зависимост от финансиращата страна – собственика или държавата. Окрупняване може да се осъществи и чрез пазар на земя и пазар на ползване, както и чрез големи инфраструктурни проекти, като тук бе посочен Дунав мост 2.

Именно във Видинско е стартирал пилотен проект по комасация на четири землища, след като е почерпен опитът от други държави.

*Комасацията, по смисъла на Закона за комасация на земеделските земи, е уедряване чрез групиране на земите с цел тяхното рационално и ефективно стопанисване, благоустрояване и устойчиво развитие, в съответствие с Националния план за развитие на земеделието и селските райони и специализираните устройствени схеми и планове за земеделските територии.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още