IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реално са вложени 40% от активите на инвестиращите в земя АДСИЦ

Като основен проблем при инвестирането в земеделска земя се изтъква липсата на вписване на имотите от собствениците им в Агенцията по вписванията

17:20 | 22.11.06 г.
Реално са вложени 40% от активите на инвестиращите в земя АДСИЦ

Към края на септември едва 40% от активите на акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които инвестират приоритетно в земеделска земя, реално са използвани за покупка на такава, стана ясно на проведената днес конференция „Инвестиции в земеделски земи“.

По думите на Петър Василев, портфолио мениджър на Алфа Асет Мениджмънт, съществува двегодишен лаг във времето между набирането на средствата от АДСИЦ, инвестиращи в земеделска земя, и тяхното инвестиране. Той добави, че подобен род инвестиция изисква дългосрочен хоризонт на вложенията и препоръча на тези дружества да разкриват повече информация по отношение на това в какво точно инвестират и при какви параметри.

Според Василев има какво повече да се желае по отношение на управлението на свободния паричен поток или неинвестираните средства.

Към момента съществуват 6 АДСИЦ, инвестиращи в закупуването на земеделска земя, като към 30 септември те управляват активи на стойност 178 млн. лв. Пазарната им капитализация е 196,49 млн. лв., а делът на чуждестранното участие в нея възлиза на 49,06 на сто.

За същия период на миналата година на пазара на земеделска земя са функционирали 3 АДСИЦ-а, управляващи активи на стойност 23,28 млн. лв.

По думите на Румен Соколов, главен експерт в дирекция „Международни връзки, комуникации и маркетинг“ към БФБ-София, общият брой на дружествата със специална инвестиционна цел е 24, като половината от тях са регистрирани през настоящата година.

Пазарната капитализация на тези от тях, които инвестират приоритетно в земеделски земи, е 1,5% от пазарната капитализация на всички публични компании на борсата.

От друга страна, според Соколов те са закупили общо 350 хил. дка земи, което представлява 1,3% от всички използваеми земеделски земи (по данни на МЗГ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още