IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФеърПлей аграрен фонд предлага акции срещу земя във Видин и Враца

Проектът представлява нова схема за уедряване на земеделските земи с цел по-ефективно аграрно производство

12:29 | 20.11.06 г.
ФеърПлей аграрен фонд предлага акции срещу земя във Видин и Враца

Първият по рода си за България проект, който предлага замяна на земи срещу акции, стартира от Видин и Враца,  съобщи Марио Маринков, изпълнителен директор на ФеърПлей аграрен фонд (ФАФ), цитиран от Dnes.bg.

Мажоритарен собственик във фонда е ФеърПлей Интернешънъл-АД с 99,37 на сто от капитала, а учредителният капитал възлиза на 24 млн. лв.

Чрез ФеърПлей аграрен фонд компанията дава възможност на 50 собственици на земя от Видинско и Врачанско да заменят земеделската си земя срещу акции с левова равностойност по пазарни цени.

ФеърПлей аграрен фонд разполага с два селскостопански комплекса в Грамада, Видинско, и село Хайредин, Врачанско, включващи стопански, складови, административни площи и работилници, както и съвременна техника за над 3 млн. лв.

През стопанската 2005-2006 г. дружеството е обработвало 43 500 дка земя, от които 22 200 дка във Видинска област и 21 300 дка във Врачанска.

Проектът е в пилотна фаза и като съакционери ще бъдат допуснати най-много 49 собственици на земя. Ограничението се налага от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, тъй като фондът още не е публичен. През 2007 година ФАФ ще получи статут на публично дружество и броят на акционерите ще може да е неограничен.

Проектът представлява нова схема за уедряване на земеделските земи с цел по-ефективно аграрно производство и даване на възможност на дребните собственици на земя да получат достъп до субсидиите от Европейския съюз, уточни Марио Маринков.

Свързани компании:

ФеърПлей Интернешънъл АД - втора емисия(9K3B)

ФеърПлей Интернешънъл АД - облигации(9K3A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още