IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 10% ръст в цените на имотите през 2007 г.

Предвижда се увеличаване на сделките за жилища ново строителство, породено от спада в лихвените проценти по ипотечните кредити

17:25 | 13.10.06 г.
Очакват 10% ръст в цените на имотите през 2007 г.

През 2007 г. от Адрес Недвижими имоти очакват ръст в цените на недвижимите имоти в размер на 10 на сто в резултат на запазване на тренда на увеличаване на ипотечното кредитиране. Това заяви изпълнителният директор на компанията Катя Ценова на проведените днес в София Европейски конгрес на FIABCI и 12-та конференция на CEREAN.

В своята презентация „Ролята на агенциите за недвижими имоти за развитието на пазара на ипотечни кредити в България“ Ценова заяви също, че очакванията на компанията са за увеличаване на сделките с жилища ново строителство, породено от спада в лихвените проценти по ипотечните кредити.

По нейни думи ипотечни кредити в България търсят предимно семейни двойки, хората на възраст между 26 и 35 години, като половината от ползващите ипотечни кредити са лица с месечен доход до 500 лв. Ипотечни кредити ползват още заетите в търговията, финансовите услуги и застраховането. Освен това в големите градове отпусканите ипотечни кредити са предимно в евро, а в малките – в лева.

Според прокуриста на Българска пощенска банка Петя Димитрова по същия начин, по който ръстът в ипотечното кредитиране е довел до сегашното състояние на пазара на недвижими имоти, се наблюдава и обратният процес – развитието на пазара на недвижими имоти е довел до нови форми на банкиране.

Димитрова уточни, че ипотечните заеми в банковата система към полугодието на 2006 г. се равняват на 1,3 млрд. евро, или 5,5% от БВП на страната. Същевременно по-малко от 1% от българите ползват ипотечен заем, което е предпоставка за висок растеж в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още