IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на кв. м жилищна площ достигна 2600 евро по време на търг в Пловдив

В наддаването, продължило близо три часа, взеха участие общо 23-ма кандидат-купувачи

16:17 | 19.09.06 г.
Цената на кв. м жилищна площ достигна 2600 евро по време на търг в Пловдив

До 2600 евро достигна цената на кв. метър жилищна площ на търг за общински имот в Пловдив, проведен днес.

Обектът представлява масивна двуетажна сграда със застроена площ от 148 кв. метра. Къщата се намира на ул. “Бетовен” № 8, в центъра на града, но е в лошо състояние.

Наддаването беше уникално и като брой на участниците, и като интензивност, и като резултат, коментира Чавдар Марев, изпълнителен директор на Пловдивската общинска агенция за приватизация (ПОАП).

Общо 23-ма бяха кандидат-купувачите, като търгът продължи близо три часа. Началната цена за имота бе 260 хил. лв., а Магровик ЕООД спечели с оферта от 776 хил. лв. Фирмата, която е 100% собственост на Делта Капитал 2002 и се управлява от Анна Велева, се занимава с търговия, вътрешен и международен транспорт, спедиция, строителство и проектантска дейност, покупка на стоки с цел препродажба, информационни услуги, маркетинг и др.

На второ място е класирана пловдивската фирма Инвестор ЕООД, която е собственост на Георги Георгиев. Дружеството е с предмет на дейност производство, търговия и услуги, ресторантьорство, хотелиерство и туризъм, внос-износ, сделки в областта на авторското право и с обекти на интелектуалната и индустриалната собственост, покупка и строеж на недвижими имоти и др.

Днес ПОАП проведе и втори търг, като за 179 хил. лв. бе продаден незавършен обект в груб строеж с площ 110 кв. м., което е с 80% повече от началните 99 хил. лв. Според брокери достигната цена от 600 евро за кв. м. е твърде висока за обект, който не е с лице на улица и не се намира дори в широкия център на Пловдив.

На 7 юли в ПОАП бе поставен друг рекорд за обект в груб строеж. Незавършен магазин в центъра на града, но с лице на булевард, бе продаден по 625 евро на км. метър, а готови луксозни офиси в същия район вървят по 700 евро за км. метър.

Общите приходи от двата търга, проведени в ПОАП, са на стойност 955 хил. лв. С парите от наддаването на 15 септември постъпленията в общинския бюджет са 1 милион лева, а предстоят още два търга, уточниха от агенцията.

Общо 81 на сто от приходите, осигурени от ПОАП, отиват в специализиран фонд за благоустрояване, други 10% - в гаранционен фонд за малки и средни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още