IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търсенето на складове превишава в пъти предлагането в столицата

В топ 10 на районите с най-интензивно търсене на складови помещения са Лозенец, Изток, Гео Милев, Младост 1, Дружба 2, Дианабад

14:05 | 17.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Търсенето на складове превишава в пъти предлагането в столицата
Складовите площи са все още неатрактивен сегмент от пазара на недвижимите имоти. Причината е, че интересът в момента е съсредоточен към изграждането на промишлени помещения. От началото на годината предлагането на складови помещения се е увеличило с около 40 обяви, което на фона на цялата страна е минимална бройка. Близо половината от имотите са разположени в София. Това показва проучване на сайта за недвижими имоти www.imot.bg, изготвено по поръчка на Investor.bg.
 
В столицата цената спрямо началото на годината се е увеличила с 3 на сто, от 389 на 401 евро/кв.м. Бенковски, Красно село, Лозенец са част от районите с най-силно предлагане. Най-скъпи са помещенията в Лозенец – 500 евро/кв.м.
 
В останалите части на страната драстично поскъпване, дължащо се главно на силно ограниченото предлагане, се наблюдава в Пловдив, Бургас и Русе. От 250 на 310 евро е скочила цената на квадратен метър във втория по големина град в страната. За първите девет месеца на годината складовете в Бургас са поскъпнали с 14 на сто, а в Морската столица едва с 5%.
 
Складовите площи са едни от най-търсените имоти, посочват от www.imot.bg. По данни на сайта в някои райони на столицата търсенето е в пъти по-голямо от предлагането. Младост 1, Дианабад, Оборище, Бъкстон са само част от кварталите, където търсенето е три - четири пъти по-голямо от предлагането. В топ 10 на районите с най-интензивно търсене на складови помещения са Лозенец, Изток, Гео Милев, Младост 1, Дружба 2, Дианабад.
 

Причината за слабо развития пазар на складови площи във Варна и Бургас до голяма степен се дължи на ограниченото търсене. По-различна е картината в Пловдив и Русе. Близостта на единия град до турската и гръцката граници и географското разположение на крайдунавския град са факторите, които повишават търсенето.

Цени на складове в столицата и някои градове на страната в евро/кв.м:

  01.06 09.06
Варна 350 370
Пловдив 250 310
София 389 401
Бургас 370 425
Русе 228 274

Източник: Imot.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още