IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 100 търговски представители у нас цели Esprit Home до края на 2007

Първият магазин на веригата в Източна Европа бе отворен във вторник в София

10:11 | 13.09.06 г.
Автор - снимка
Създател
Албрехт Аренц по време на откриването на магазина в столичния квартал Павлово. Снимка: Investor.bg
Албрехт Аренц по време на откриването на магазина в столичния квартал Павлово. Снимка: Investor.bg

Международната лайфстайл марка Esprit, която от края на 2005 г. освен на модния пазар, присъства и на пазара на мебели, откри в София първия си магазин у нас Esprit Home. Това е и първият обект на мебелната верига в Източна Европа.

"До края на следващата година предвиждаме да имаме в страната развита мрежа от около 100 търговски представителства”, заяви за Investor.bg Албрехт Аренц, управляващ директор на Криейтив ООД, което е ексклузивният вносител на марката в България.

Аренц обясни, че за момента имат споразумения за разпространение с пет фирми в по един от техните магазини – “Платан” в София, “Мебелисима” във Варна, “Валдо” в Бургас, “Евронова” в Русе и “Надили” в Стара Загора. По думите му сега текат преговори за представителство в още 15-20 обекта в страната.

В софийския магазин “Платан” се представя първата колекция на веригата, която е дебютирала пред широка публика през януари тази година на Международния мебелен панаир в Кьолн. Основен съдружник на Аренц в Криейтив ООД е именно собственикът на “Платан” Борис Цанков.

Албрехт Аренц не се ангажира с конкретна прогноза за продажбите на Esprit Home в България, като посочи, че мебелният пазар у нас тепърва ще се развива и е трудно да се дават точни очаквания.

Неговата фирма внася мебели от Германия от 1998 г., като е една от малкото, представящи германската мебелна индустрия у нас. Аренц смята, че българският пазар представлява истинско предизвикателство поради факта, че на него има много действащи фирми. Въпреки това обаче повечето от тези фирми са сравнително малки и със слабо пазарно присъствие. Големите търговски представителства пък обикновено са разположени в периферията на града и сега започва навлизането на такива в по-централните части.

Лицензираният производител на мебелите Esprit Home е германският концерн Steinhoff Gruppe. Фирмата Bervision е лицензиран производител на аксесоарите Esprit, а Wescon произвежда килимите от марката.

В световен мащаб Esprit Holdings e петата по големина група за модни и луксозни стоки. Разполага с приблизително 670 директно управлявани магазина, като дистрибутира дрехи, часовници, очила, обувки, мебели и др. в повече от 10 000 склада на едро, заемайки над 700 000 кв. м площ за продажби в около 40 държави. Акциите на компанията се търгуват на борсите в Хонконг и Лондон.

За първото шестмесечие на финансовата 2005/06 г., приключило в края на декември 2005, Esprit Holdings има печалба в размер на 244 млн. долара (+15,7% на годишна база) и продажби за 1,52 млрд. долара, или с 13% повече спрямо същия период на предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още