IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Bank of America строи енергийно ефективна сграда в Манхатън

Сградата, която ще струва $1 млрд., ще бъде с кристално покритие и ще отразява слънцето

15:59 | 16.08.06 г.
Еконебостъргачът ще бъде готов през 2008 г. Илюстрация: Bank of America
Еконебостъргачът ще бъде готов през 2008 г. Илюстрация: Bank of America

Все повече сгради се конструират така, че да бъдат съобразени с опазването на околната среда. Именно това цели новата централа на Bank of America, която институцията строи в Манхатън, става ясно от видеоматериал на MarketWatch. Новата сграда тип кула ще се казва Bank of America Tower и ще бъде завършена през 2008 година, когато ще стане втората най-висока сграда в САЩ.

Кулата ще бъде проектирана така, че да събира дъждовната вода, която пада на покрива, и освен това ще има собствен енергиен генератор, който ще черпи енергия от слънчевите лъчи. Небостъргачът ще бъде покрит с кристал, като по този начин по думите на главния архитект на проекта Боб Фокс кулата ще взаимодейства с елементите на природата като слънцето. „Когато слънцето се движи, Bank of America Tower ще показва къде е то, отразявайки го“, добавя Фокс.

Но амбициозният проект има своята цена – дизайнът и енергоспестяващите технологии ще прибавят 3-4% към бюджета за изграждането на кулата, който ще достигне 1 млрд. долара.

Сградата ще има климатична система, която ще филтрира 75% от въздуха извън нея, като качеството на въздуха вътре ще бъде изключително високо.

Сгради от подобен тип намаляват енергийните разходи с повече от една трета. Такива постройки има във всички щати в страната (без Аляска), като една от най-известните е разположена в Ню Йорк. Това е сградата Холейна, която използва 33% по-малко електроенергия от нормална сграда. Нейната турбинна система доставя природен газ, който произвежда електричество.

Наемателите на такива сгради плащат наеми от 5 до 10% повече поради голямото търсене на екологично съобразени сгради.

Според експерти по енергийна ефективност и технологиите в областта на строителството новите устройства за икономии на енергия и по-интелигентният мениджмънт могат да понижат потреблението на електричество с 20% в старите търговски сгради и с 50% в новите такива, което значително ще намали замърсяването на въздуха и сметките за електроенергия.

Търговските и бизнес сгради в САЩ са отговорни за повече от една трета от потреблението на електричество в най-голямата икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още