IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боровец – недвижими имоти – скъпо и малко

За момента най-изгодните имоти, които се предлагат в курорта Боровец, са къщите

12:22 | 13.08.06 г.
Боровец – недвижими имоти – скъпо и малко
Скъпо и малко. Така накратко може да се определи пазарът на недвижими имоти в курортния комплекс Боровец. За момента най-голям избор имат онези, които са решили да инвестират в покупката на гарсониера. Почти всички са в етап строеж, а цената на квадратен метър е най-висока от всички предлагани видове имоти – 1 270 евро, посочват от сайта за недвижими имоти www.imot.bg в проучване за Investor.bg.

Предлагат се близо 40 апартамента. Срещу 48 000 eвро се продават 46 кв. м жилищна площ в комплекс от затворен тип. Жилището, което е тип ателие, разполага с дневна, трапезария и бокс. Собствениците ще могат да се нанесат в него в началото на есента на 2007 г.

Големината на предлаганите двустайни апартаменти е между 70 и 85 кв.м. Към момента се оферират близо 20 имота на цена от 980 евро/кв.м. Част от имотите ще бъдат пуснати в експлоатация през пролетта догодина, а други в края 2007 г.

Някои инвеститори предлагат имотите си още преди да са направили „първа копка”.  Цената, срещу която продават обаче, не е по-ниска от тази на апартаментите, които са вече са почти изградени. Цената на двустаен луксозен апартамент, който ще е готов чак през април 2008 г. е 1200 евро/кв.м. Причината за високата цена в случая е, че комплексът се строи на не повече от 50 метра от кабинковия лифт.

Поради високата цена голяма част от инвеститорите не строят тристайни имоти. Цената на малкото предлагани подобни имоти е около 930 евро/кв.м. В един комплекс от затворен тип се предлагат не повече от два-три такива имота.

За момента най-изгодните имоти, които се предлагат в курорта Боровец, са къщите. Допреди две години беше невъзможно да се намери къща. С навлизането на крупни инвеститори все повече собственици на имоти в региона започнаха да ги обявяват за продажба. По данни на www.imot.bg средната цена на квадратен метър при къщите е 567 евро. Цената обаче е доста завишена, коментират специалисти. Преобладават обяви на тухлени, но стари къщи от по два етажа. Имот от 170 кв.м с локално отопление и двор от 1 декар може да се купи срещу 86 000 евро.
 
На фона на засилващия се инвеститорски интерес към зимния курорт слабо остава предлагането на земя. Оферират се едва 60 парцела. В зависимост от разположението цената им варира от 35 до 90 кв.м. Предлагат се големи парцели над 10 декара, който са подходящи за строителството на ваканционни имоти. 70 евро е цената на квадратен метър на парцел от 24 декара, разположен на 5 км. от Боровец включен в проекта „Нисък Боровец”.

Част от инвеститорите предоставят услугата разсрочено плащане, като по този начин се опитват да привлекат повече купувачи. Голяма част от имотите са обзаведени, което също е голямо предимство.
 
 
Цени на имоти в Боровец в EUR/кв.м

1-стайни 1270 38
2-стайни 980 17
3-стайни 930 12
къща 567 18
парцели                                  35-90 60
Източник: IMOT.BG

 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още