IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Балкантурист Елит гласуваха за продажба на ГХ Велико Търново

Цената на пакета е 4 млн. евро (4,69 лв. на акция), а купувач е ловешкото дружество Генимекс Ойл АД

13:18 | 28.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Акционерите на Балкантурист Елит гласуваха за продажба на ГХ Велико Търново
Акционерите на Балкантурист Елит АД гласуваха за продажбата на дела на компанията в капитала на Гранд Хотел Велико Търново АД. Решението бе взето на проведеното днес Общо събрание.

Дяловото участие е в размер на 1 664 144 акции, представляващи 93,73% от капитала на Гранд Хотел Велико Търново. Цената на пакета е 4 млн. евро (4,69 лв. на акция), а купувач е ловешкото дружество Генимекс Ойл АД. Официално сделката трябва да бъде финализирана в срок до 10 дни след провеждане на Общото събрание.

Балкантурист АД придобива дял в капитала на Гранд Хотел Велико Търново през 1997 година чрез приватизация. От тогава великотърновското дружество не е реализирало печалба, като същевременно получава субсидии от компанията майка. Наблюдава се спад на туристическия поток към двата основни обекта, собственост на дружеството – Гранд Хотел Велико Търново и Арбанаси Палас. Заетостта на базата в Гранд Хотел Велико Търново намалява от 27,32% за 2004 година до 22,36% през 2005 година, докато за Арбанаси Палас статистиката показва съответно 25,75% и 21,68%. Гранд Хотел Велико Търново АД приключи миналата година с отрицателен финансов резултат от 408 хил. лв.

Постъпленията от продажбата на дружеството ще бъдат използвани за финансиране на дейността на други предприятия от портфейла на Балкантурист Елит АД, като допълнително ще бъдат уточнени конкретни варианти. Възможно е да бъдат закупени активи чрез капиталови инжекции в дружества като Гранд Хотел Варна АД и Рила-Боровец АД. Друга възможност е отпускането на част от средствата под формата на заеми към дъщерни предприятия.

Балкантурист Елит притежава пряко 98,82% от капитала на Балкантурист АД, 66,55% от Гранд Хотел Варна АД, 43,01 на сто от Рила-Боровец АД, както и участия в капитала на Стоманени профили АД (25,22%) и Сердиком АД (21,94%). В началото на годината компанията продаде дела си от 19,66% от капитала на Гранд Хотел България АД, а в края на 2005 бе осъществена и продажбата на 30-процентното участие в Интернационал Златни Пясъци АД. Мажоритарен акционер в Балкантурист Елит АД е Пи Еф Ейч Си Естаблишмент с дялово участие от 78,87%.

От началото на днешната търговска сесия до момента по позицията на Балкантурист Елит бяха прехвърлени 90 акции, при което цената им остана без промяна на ниво от 2,94 лв. за брой. Книжата на Гранд Хотел Велико Търново отбелязаха леко повишение от 0,57% до 3,52 лв. при изтъргувани 1 000 броя.

*Авторът притежава акции на дружеството

Свързани компании:

Интерхотели АД В.Търново(4IV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още