IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Едва 3 кредита е отпуснал Фондът за енергийна ефективност за половин година

Причина за слабата активност на компаниите са все още слабо развитият енергиен пазар у нас, както и липсата на стимули за реализация на енергийно ефективни проекти

13:55 | 24.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Едва 3 кредита е отпуснал Фондът за енергийна ефективност за половин година

От началото на годината Фондът за енергийна ефективност в България е отпуснал 3 кредита на обща стойност 474 020 лв., съобщиха днес от организацията. Разгледаните проекти за финансиране на енергоефективни дейности са 31, от които 17 са общински.

Три от общинските проекти са получили предварително одобрение, а шест от тях са отпаднали. Причина за това са разногласия между кметовете и общинските съветници, както и Закона за общинския дълг, който налага редица ограничения при избора на финансираща институция. Процедурата при общините отнема 2-3 месеца.

Проектите за енергийноефективни дейности на компании, където лихвата по отпуснатите средства е от 4 до 7%, са общо 12. Три вече са финансирани, три имат предварително одобрение, други три са отхвърлени, а по останалите три проекта се събира необходимата документация.

Като причина за по-слабата активност на компаниите може да се изтъкне все още недобре развитият енергиен пазар у нас, както и липсата на стимули за фирмите да реализират енергийно ефективни проекти, обясниха от фонда.

Що се отнася до жилищните сгради, получени са кандидатури на две Сдружения на собственици за подобряване енергийната ефективност. По единия проект се извършва енергиен одит, а другият е отхвърлен, тъй като кандидатства за грантово финансиране, което фондът не предлага.

За да се получи заем за изолация на сграда, саниране, подмяна на вътрешната инфраструктура и други, е нужно собствениците на сградата да имат документ за енергийно обследване на сградата, извършено от лицензирана фирма, и да попълнят формуляр на фонда. Отпускат се средства за проекти между 30 хил. и 3 млн. лв., като самоучастието трябва да е между 10 и 25 на сто. Лихвите за малки фирми и физически лица са 6-9%. Фондът няма право да финансира проекти за сгради ново строителство.

Фондът за енергийна ефективност е създаден чрез Закона за енергийна ефективност, приет през февруари 2004 година. Фондът първоначално е капитализиран изцяло с грантови средства – основни донори са Световна банка – с 10 млн. долара, правителството на Австрия – с 1,5 млн. евро, правителството на България – с 1,5 млн. евро и частни донори.

Основната цел е да се подпомагат енергийно-ефективни инвестиции, да се допринася за изпълнение на Националната енергийна стратегия, както и да се поощрява развитието на пазар на проекти за енергийна ефективност в България. Фондът осъществява индентификация, разработване и кредитиране на инвестиционни проекти за енергийна ефективност, с приоритетно финансиране на проекти на български частни предприятия и общини.

Фондът се управлява от Фонд мениджър – консорциум от частни фирми, избрани чрез тръжна процедура на Световна банка. Членове на Фонд мениджъра са канадският консултант в областта на енергийната ефективност Еконолер, българската Фондация Център за енергийна ефективност Енефект и финансовата институция Елана Холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още