IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 82 млн. евро ще инвестира Carrefour у нас до 2008 г.

Само през тази година най-голямата европейска верига за потребителски стоки ще вложи 34 млн. евро в изграждането на хипермаркет и търговски център в София

17:53 | 18.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 82 млн. евро ще инвестира Carrefour у нас до 2008 г.

След над две години на проучвания на българския пазар френската верига за хранителни продукти и стоки за дома Carrefour най-после обяви плановете си за инвестиции у нас. Компанията е най-голямата по продажби в Европа и втора в света след щатската група Wal-Mart Stores.

Според съобщение, разпространено от Българската агенция за инвестиции, проектът на Carrefour предвижда изграждането на хипермаркет и търговски център на територията на София. По непотвърдена информация за инвестицията ще бъде избран терен в източните райони на столицата.

Хипермаркетът ще бъде със застроена площ от 19 891 кв.м на подземно ниво, а търговският център ще е със застроена площ от 70 523 кв.м на 4 нива (приземен, първи, втори и трети етаж).

Общият очакван размер на инвестициите възлиза на 81,6 млн. евро, като е планирано през тази година да бъдат вложени 33,9 млн. евро. Инвестициите през следващите две години са разпределени както следва: 23,9 млн. евро за 2007 г. и 23,8 млн. евро за 2008 г.

След изпълнението на проекта това ще бъде най-големият обект на групата Carrefour на Балканите. Инвестицията ще бъде осъществена чрез гръцката Carrefour Marinopoulos, която притежава правата за експлоатация на марката за Гърция, България и Кипър.

Carrefour планира да разкрие у нас около 2280 работни места, а в процеса на строителството ще бъдат ангажирани по 200 работници на ден за период от две години.

Към края на 2005 година групата има общо 7030 магазина в повече от 29 държави. Магазините във Франция са 217 на брой, като вътрешният пазар има основна тежест за продажбите на компанията. От 2001 г. веригата присъства в Румъния, където вече има шест магазина. Продажбите на Carrefour в северната ни съседка за миналата година възлизат на 435 млн. евро, което представлява двойно увеличение спрямо 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още