IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобриха три подземни паркинга под НДК, Витошка и Батенберг

Изграждането на съоръженията, което ще стане на концесия, се очаква да започне най-рано догодина

13:47 | 22.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха три подземни паркинга под НДК, Витошка и Батенберг

Столичният общински съвет (СОС) одобри три места за изграждане на подземни паркинги чрез отдаването им на концесии.

Паркингите ще бъдат на площад "Батенберг" - с 380 места, под булевард Витоша (от улица Алабин до булевард Патриарх Евтимий) - с 490 места, и пред НДК - с 900 места. Това уточни пред журналисти главният архитект на София Петър Диков, цитиран от Dnes.bg.

По думите му оттук нататък следва да се разработи тръжната документация за концесията с прилежащите правни и икономически анализи. След това документацията ще бъде внесена за одобрение в СОС и след това ще бъде обявен търг за избор на концесионер.

Петър Диков отбеляза, че Столичната община е избрала двустепенна процедура за строителството на паркингите, като първият етап е избор на местата, а вторият е подготовката и одобряването на тръжната документация.

Подготовката на документите струва време, усилия и пари на експерти и тази процедура е необходима, за да не бъдат те безсмислени, ако СОС не одобри местата, мотивира се главният архитект.

Бъдещите три паркинга са първите от общо 30, които общината предвижда да бъдат изградени в следващите пет години, добави арх. Диков.

В края на май, при обявяването на проекта за съоръженията, от Столична община съобщиха, че се предвижда местата за паркиране в центъра на столицата да бъдат над 20 000, повечето от които в подземни паркинги. Желанието на кмета Бойко Борисов беше до края на тази година да бъдат готови поне два от новите паркинги.

Според арх. Диков обаче строителството вероятно ще започне най-рано през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още