IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цяла вила или етаж от къща?

Покупката на част от къща е добра алтернатива за желаещите да се откъснат от града; най-голямо е предлагането в Банкя

09:52 | 18.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Цяла вила или етаж от къща?
Покупката на къща винаги е била атрактивна инвестиция. Много хора предпочитат през почивните дни да имат имот извън столицата, където да избягат от динамичния живот на града. Покупката на цяла къща обаче за мнозина е скъпо удоволствие. Изходът е в покупката на етаж от къща. Такива оферти има, макар за жителите на София като цяло обявите да са малко. Според проучване на сайта за недвижими имоти www.imot.bg, изготвено за Investor.bg, към момента в област София се предлагат едва 100-тина подобни имота.

Най-голямо е предлагането в Банкя. Средната цена на квадратен метър там е 592 евро. Големината им е между 50 и 100 кв.м. Най-често се продава първи или втори етаж от къща. Срещу 82 000 евро може да се купи първото ниво (175 кв.м) на триетажна къща. Имотът се състои от хол, три стаи, кухня със сервизно помещение, изба, както и двор от 200 кв.м. 36 000 евро е цената на друг имот, който е строен през 80-те години на миналия век.
Костинброд е вторият по интензивност на предлагане град в софийска област, където може да се купи част от къща. Средната офертна стойност е 472 евро/кв.м. Най-големият имот, който се предлага е 240 кв.м, а цената му е 85 000 евро.

Цените в Нови Искър са най-ниските за този тип имоти – 373 евро/кв.м, големината на имотите обаче не надвишава 70 кв.м. Етаж от къща с площ от 50 кв.м се продава срещу 20 000 евро. Състои се от кухненски бокс, стая, хол, баня и тоалетна.

От селата най-евтино се продават части от къщи във Владая, тъй като повечето са старо строителство. Средната цена на квадратен метър е 364 евро.
 
Търсенето на къщи е най-силно в Банкя. На второ място се нарежда село Герман, където предлагането е три пъти по-малко от търсенето. Подобна е ситуацията и в Панчарево, което се нарежда на трето място по интензивност на търсене на етаж от къща. На четвърто и пето място се нареждат съответно – Бистрица и Владая.

В град София предлагането на етажи от къщи е три пъти по-голямо, отколкото в областта. Цените започват от 527 евро/кв.м в квартал Княжево и достигат до 980 евро/кв.м в Лозенец, посочват от www.imot.bg. Причината за драстичната разлика в цената не е само фактът, че те са разположени в градската част на София. Повечето собственици продават имотите си на по-високи цени, тъй като търсят фирма, която да купи имота им. С навлизането на бизнес центровете интересът от страна на чуждестранни организации намаля. За част от клиентите не местоположението, а състоянието на имота е водещият фактор, е мнението на анализатори. Според тях именно тази липса на интерес е причината тези имоти да стоят, понякога и година, непродадени.

Най-силно е предлагането в центъра на София, където има оферти за близо 80 етажа от къщи. Цената на квадратен метър е 879 евро.

Цени на етаж от къща в София в евро/кв.м:

град София  
Бояна 918
Горна баня 575
Драгалевци 891
Княжево 527
Лозенец 980
Павлово 887
Център 879
област София  
Банкя 592
Владая 364
Костинброд 472
Нови Искър 373
Казичене 645
   
Източник: IMOT.BG  
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още