IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около Пловдив се заражда вторичен пазар на земя

Това, което отличава новите играчи на този пазар в сравнение с периода 2001-2002 г. е, че сега инвеститорите са най-вече българи

12:23 | 06.06.06 г.
Около Пловдив се заражда вторичен пазар на земя

По повечето от входните пътни артерии към Пловдив започна да се заражда вторичен пазар на земя. Предприемчиви инвеститори, купили терени преди няколко години, започнаха да ги продават. В някои случаи възвръщаемостта на капиталовложенията им е 2-3 пъти, съобщават брокери. Това, което отличава новите играчи на този пазар в сравнение с периода 2001-2002 г. е, че сега инвеститорите са най-вече българи. Преди преобладаваха фирми с чуждо участие.

Цената на терените се определя от това дали са на първа линия по шосетата, дали до тях стига вода и електричество, дали терените са достъпни. Най-скъпо продължава да се продава земята с променен статут по Карловско шосе – по 60-65 евро за квадрат при 40 евро през миналата година. По този път вече се оформи изцяло нова индустриална зона, а причината за привлекателността на терените е близостта им до автомагистрала Тракия и газопровода. Строителството е интензивно и скоро Пловдив и най-близкото село Труд ще се слеят, прогнозират брокери.

От 10 до 30 евро за квадрат вървят терените по Асеновградско шосе. От страната на Металургичния комбинат усилено се строят промишлени обекти. В процес на проектиране е и индустриална зона Куклен. Доста се раздвижи пазарът и по Пазарджишко шосе, който тръгна сравнително по-късно. В момента терените вървят между 15 и 50 евро за квадрат. На Голямоконарско шосе цените са от 10 до 30 евро на квадрат, по толкова вървят и по Рогошко шосе, а по Брезовско – от 5 до 25 евро.

Сравнително евтини остават терените по Околовръстното и по Цариградско шосе – от 10 до 15 евро за квадратен метър.

Все още далеч от желаната е активността на търговията със земеделска земя, чийто статут не е променен. Най- добрите терени се продават за 400-500 до 1 000 лв. за дка. Миналата година цената на най-скъпите парцели е била с 200 лв. по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още