IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредният АДСИЦ ще секюритизира вземания по договори за саниране

Предмет на секюритизация от страна на ФЕЕИ АДСИЦ ще са предимно вземанията, при които инвестициите се възстановяват от реализираните спестявания на енергия

09:38 | 02.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
Поредният АДСИЦ ще секюритизира вземания по договори за саниране
Създаденят през февруари ”Фонд за енергетика и енергийни икономии” - ФЕЕИ АДСИЦ, има за цел секюритизация на възникнали вече вземания или очаквани бъдещи вземания по ЕСКО договори (договори за енергийна ефективност с гарантиран резултат), стана ясно по време на строително-инвестиционния форум RINFOR.
 
Предмет на секюритизация от страна на ФЕЕИ АДСИЦ ще са предимно вземанията, при които инвестициите се възстановяват от реализираните спестявания на енергия. Извършените енергийни одити на различни по предназначение сгради показват, че, след прилагане на подходящи енергоспестяващи мерки, се достигат между 30-50% икономия на енергия при срок на откупуване на инвестицията между 4-7 години, а за уличното осветление - 60-70% със срок на откупуване 3 години.
 
ЕСКО договорите са един от най-привлекателните начини за финансиране, тъй като изпълнителят изготвя проекта, влага собствени средства, гарантира икономията и получава своето възнаграждение от достигнатата икономия в периода, определен като срок на откупуване. Целият технически и финансов риск се поема от изпълнителя.
 
За възложителя остава задължението в периода на откупуване на инвестицията да осигури за обекта средства за годишни енергийни разходи, равни на определената базисна стойност. Този вид изплащане съдържа елементи от съвременните лизингови схеми, при които се дава възможност за планиране на разходите през периода на откупуване на инвестицията и избягване на еднократно плащане.
 
ФЕЕИ АДСИЦ е 70 на сто притежание на Енемона АД, а останалите 30% се държат от Екоинвест Холдинг АД. Поредният АДСИЦ обвързва дейността си с компанията-майка, което вече не е първият случай за набиране на средства от капиталовия пазар с цел финансиране на дейности и проекти на собственика.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ(FEEI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още