IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАИ: Доходността от инвестиции в офиси ще се понижава

През 2006 г. се очаква в София да бъдат построени значителен брой офиси от тип Б, с които се цели отдалечаване от пренаселените центрове на градовете

18:39 | 27.04.06 г.
БАИ: Доходността от инвестиции в офиси ще се понижава

През 2005 г. секторът "Строителство и недвижими имоти" беше един от най-динамичните и бързоразвиващите се сектори в страната. Забелязва се нарастване както на предлагането, така и на търсенето и качеството започва да става определящ фактор при избора на жилище, офис или търговска площ. Това заяви на пресконференция по време на Имоти Експо Пенчо Ненов, заместник-изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

Той посочи, че през 2005 г. инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа са между 5 и 5,5 млрд. евро.

При офисите се наблюдава тенденция за усилено строителство на офис сгради и като следствие на това наемите намаляват. Процентът на възвръщаемост на инвестицията в офис помещения намалява както в Европа така и в страната. Въпреки това наемите в България продължават да поддържат високи стойности в сравнение с регионалните ни конкуренти.

Именно поради тази причина агенциите за недвижими имоти очакват раздвижване по въпроса през настоящата година и отбелязват, че освен инвестициите, които ще се реализират в нови офис сгради, ще се наблюдава и по-ниска възвръщаемост на самата инвестиция, която в момента варира около 9 и 11%, посочи Ненов.

През 2006 г. се очаква в София да бъдат построени значителен брой офиси от тип Б, с които се цели отдалечаване от пренаселените центрове на градовете.

Търговските площи са най-атрактивният сегмент след строителството на жилища, а през 2006 г. най-голям интерес ще представляват мултифункционалните индустриални зони, каза още Ненов.

По думите му жилищният фонд в страната постепенно се обновява и все повече се наблюдава търсене на новопостроени апартаменти и апартаменти, които са в строеж. Именно поради тази причина расте разликата между цената на новото и старото строителство. През 2006 г. се очаква стабилизация на пазара на жилища, като определящ фактор при търсенето ще играят качеството, инфраструктурата, местоположението и наличието на централно отопление, прогнозира Ненов.

През миналата година в България са построени почти 1900 нови сгради, срещу 1500 за 2004 г.

Ваканционните имоти по Черноморието и по планинските курорти се очертават като едни от най-атрактивните за чуждестранните инвеститори, предимно за англичани и скандинавци. Този интерес ще продължи и през следващите години. Факторите, които влияят за покупката на жилища от чужденци, са благоприятният климат и изгодните цени, които в сравнение с останалите европейски страни са от 3 до 4 пъти по-ниски, става ясно от анализа на БАИ.

През 2005 г. продължи строителството на хотели и хотелски комплекси, но се забелязва ориентация към хотели от по-висок клас, хотели с 3 и 4 звезди. Хотелите с 5 звезди заемат 5% от общия дял, хотелите с 4 звезди - 15%, а хотелите с 3 звезди са най-преобладаващи - 42%. Все по-често се търсят по-големи хотели, с повече от 100 легла. Най-скъпи се очертават хотелите по крайбрежието, като класацията се оглавява от Несебър – 1410 евро кв.м, следван от Варна, Златни пясъци, Бургас, Слънчев бряг и Созопол.

Още от Имоти Експо:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още