IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият секторен договорен фонд в България получи лиценз от КФН

С “Алфа Индекс Имоти”, “Алфа Асет Мениджмънт” ще предложи на своите клиенти възможността да вложат парите си на атрактивния пазар на недвижими имоти

18:10 | 29.03.06 г.
Първият секторен договорен фонд в България получи лиценз от КФН

Първият на българския пазар секторен договорен фонд “Алфа Индекс Имоти”, учреден от УД “Алфа Асет Мениджмънт” ЕАД получи днес лиценз от Комисията за финансов надзор. Фондът ще инвестира изключително в акции на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които инвестират в недвижими имоти. Това ще е и първият договорен фонд на българския пазар, който ще следва преимуществено пасивна инвестиционна стратегия като съответната пасивна част от портфейла ще е предварително зададена в правилата на фонда и ще следва общото движение на пазара.

Инвестиционната стратегия на фонда включва следното разпределение на инвестициите на фонда:

  • 70% от активите на договорния фонд се разпределят в акции на АДСИЦ по пасивна схема. В тази структура влизат акции на дружества със специална инвестиционна цел за инвестиране в имоти, които са получили лиценз от Комисията по финансов надзор (КФН), акциите им са регистрирани за търговия на БФБ-София и са обект на активна търговия. Делът на всеки АДСИЦ е пропорционален на големината му спрямо останалите, отговарящи на изискванията като в общия случай не надхвърля 10% от капитала на фонда.

  • 20% от активите на договорния фонд се разпределят в акции на АДСИЦ като конкретния избор на дружества и дела им се определят от управляващото дружество;

  • 10% от активите ще са в ипотечни облигации, банкови депозити и краткосрочни ДЦК;

Във фонда са включени всички лицензирани и активно търгувани на регулиран пазар акционерни дружества със специална инвестиционна цел, инвестиращи в недвижими имоти.

Новосъздаденият фонд е така изграден, че максимално да запазва положителния ефект от инвестиция в ценни книжа на отделните АДСИЦ като в същото време ограничава ликвидния и ценови риск на директната инвестиция и намалява разходите по поддържане на самостоятелен портфейл, посочват от фонда.

УД “Алфа Асет Мениджмънт” ЕАД е част от “Алфа Финанс Холдинг” АД, което развива дейност в областта на финансовите услуги, добивната промишленост, логистиката и управлението на недвижими имоти.

Секторен фонд подготвя и БенчМарк Асет Мениджмънт, като очакванията са, че той ще започне дейността си са след около два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още