IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 450 терена се предлагат за продан в Банско

В близост до Банско възможност за развитие има на още два зимни центъра – Добринище и Баня

10:30 | 19.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
За момента е трудно да се намерят малки парцели в Банско. Снимка: Investor.bg
За момента е трудно да се намерят малки парцели в Банско. Снимка: Investor.bg

Масовото застрояване на Банско доведе до засилено предлагане на земи в началото на строителния сезон. В момента в зимния курорт се предлагат близо 450 терена, се казва в проучване на сайта за недвижими имоти www.imot.bg, изготвено по поръчка на Investor.bg.

Трудно е да се определи средна цена на квадратен метър, тъй като от основно значение е местоположението на парцела. Атрактивен парцел от 1300 кв.м, който е в границите на новия общ устройствен план на града, се продава срещу 150 евро/кв.м. Една от причините за високата цена е, че теренът е подходящ за строителството на хотел.

Между 50 и 70 евро се търгуват квадратният метър на земя в района на голф игрището. Парцелите, които се предлагат, са с големина между 2000 и 8000 кв.м. Срещу 60 евро на кв. метър се продава ъглов парцел от 7000 кв.м на разклона Предела-Разлог, подходящ за строителството на бензиностанция или вилно селище.

Засилено предлагане на парцели се наблюдава и в Пампорово, въпреки че за момента там се оферират едва 130 парцела. Тук цените на квадратен метър тръгват от 20 евро. Някои собственици се опитват да продадат имотите си за по 110 евро/кв.м. - такава е цената на терен от 6500 кв.м, разположен в непосредствена близост до хотел „Мургавец”. 65 евро пък е цената на квадратен метър в района на главен път Смолян-Пампорово. Имотът има ток, вода и регулация, а до него води асфалтов път.

За момента е трудно да се намерят малки парцели (под 1500 кв.м). Имотите с подобна големина са едва 20.

В близост до Банско възможност за развитие има и на още два зимни центъра – Добринище и Баня. Според специалисти обаче те ще се слеят с Банско поради бързото разрастване на града. В Добринище цената на земята е 45 евро/кв.м, като повечето терени са разположени в централната част на селото. Терен от 500 кв.м с виза за жилищно строителство и одобрен проект за строеж на хотел с РЗП 1000 кв.м се продава срещу 45 000 евро.

Повече предложения има за района на с. Баня. Там към момента се предлагат 60 имота, при средна цена на квадратен метър 43 евро.

Според наблюденията на специалисти за момента собствениците на земи в района на курорта Боровец се въздържат от обявяването им за продан. Те изчакват развитието на проекта „Супер Боровец”. Средната цена на квадратен метър е 45 евро, посочват от www.imot.bg. За разлика от Пампорово, тук могат да се купят по-малки парцели. Срещу 47 евро/кв.м се продава терен от 500 кв.м в с. Бели Искър, на 10 км от Боровец и на 8 км от Самоков.

Развитието на зимните ни курорти в голяма степен зависи от реклата, която им се прави. Ако Пампорово и Боровец се промотират като място за отдих през цялата година, както е с Банско, те определено ще се развиват по-бързо. Добра възможност е кандидатурата на България за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още