IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елана Фонд за Земеделска Земя вече разполага с 40 хил. дка земя

До юни Елана Фонд за Земеделска Земя смята да инвестира целия си капитал, а до няколко седмици ще станат ясни параметрите на третото и последно увеличение на капитала

14:44 | 13.03.06 г.
Елана Фонд за Земеделска Земя вече разполага с 40 хил. дка земя

Към 10 март Елана Фонд за Земеделска Земя вече има закупени над 40 хил. дка земеделска земя, като средната големина на парцелите е около 10 дка, каза за Investor.bg Веселин Петров, член на СД на Елана Холдинг.

Средната цена на придобитите имоти без транзакционните разходи е около 165 лв. на декар. “В момента разполагаме с 28 регионални представители, което ни позволява да купуваме по 20-25 хил. дка месечно, каза Петров.

Стратегията, която предприехме, е да наблягаме на качеството за сметка на количеството. Все по-видна е тенденцията, според която цената на земята зависи от големината на парцела и потенциала за по-нататъшно окрупняване. Ето защо в момента купуваме избирателно в региони, където ще имаме възможност за лесна комасация, обясни Веселин Петров.

Прецизираният качествен подбор при избора на земя е довел до отклоняване на около 20-30% от оферираната към Фонда за земя за изкупуване за последния месец. До юни Елана Фонд за Земеделска Земя смята да инвестира целия си капитал, а до няколко седмици ще станат ясни параметрите на третото и последно увеличение на капитала, което според изпълнителния директор ще е “в пъти”спрямо настоящия капитал. Времевият хоризонт е планиран, така че средствата от новото увеличение да бъдат разполагаеми след окончателното инвестиране на настоящия капитал.

Според Веселин Петров “над 90% от предстоящото увеличение на капитала ще бъде записано от наши чуждестранни партньори. По-големият капитал на фонда ще осигури по-добра ликвидност на акциите ни на Българска фондова борса, а големият обем притежавана земя допълнително облекчава процеса на комасацията й. Размерът на третото увеличение е съобразен с инвестиционния капацитет на дружеството до средата на 2007 г., допълни изпълнителният директор.

Днес сделки с акциите на Елана Фонд за Земеделска Земя не бяха сключени, като офертите купува/продава останаха на нива от 1,46/1,47 лв.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още