IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BASF купува производител на химикали за строителството за 2,7 млрд. евро

Придобиването на дейността на Degussa ще осигури на BASF бърз достъп до допълнителни клиенти и до крайни потребители в тази индустрия

15:43 | 06.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
BASF купува производител на химикали за строителството за 2,7 млрд. евро

BASF стигна до съгласие с Degussa AG, Дюселдорф, да придобие дейността на Degussa със строителни химикали. Транзакцията е на стойност е 2,7 млрд. евро, съобщиха от компанията.

Закупуването, което подлежи на одобрение от съответните власти, се очаква да приключи в средата на 2006 г.

Подразделението на Degussa за строителни химикали заема водещо място в индустрията и предлага на BASF привлекателно средство за по-нататъшно интегриране във вече съществуващата висококачествена верига в сферата на строителните химикали”, казва в съобщението на компанията д-р Андреас Краймейер, член на Управителния съвет на BASF Aktiengesellschaft и отговарящ за сегмента на високопроизводителните продукти.

Това придобиване ще ни позволи да се възползваме от потенциала за растеж на пазара на строителните химикали и ще разшири още повече позицията ни в тази индустрия с висока възвръщаемост“, добавя той.

Целият световен пазар на строителни химикали се оценява на около 13 млрд. евро и е примамлив от гледна точка на годишния растеж от 4-5 процента, относително стабилните маржове на печалба и големия потенциал за новаторство.

Придобиването на дейността на Degussa ще осигури на BASF бърз достъп до допълнителни клиенти и до крайни потребители в тази индустрия. Силното присъствие на BASF в Азия допълнително ще създаде възможности за растеж на процъфтяващия строителен сектор в региона.

През финансовата 2004 година подразделението на Degussa за строителни химикали е отчело продажби за близо 1,8 милиарда евро и печалби преди облагане с данъци на стойност 201 милиона евро. Със 7 400 работници по целия свят Degussa е пазарен и технологичен лидер, както и най-големият доставчик на продукти със строителни химикали, а подразделението на компанията предлага около 40 хил. продукта.

През 2005 г. BASF има близо 81 хил. служители и отбеляза продажби на стойност над 42,7 млрд. евро. Акциите на BASF се търгуват на борсите във Франкфурт, Лондон, Ню Йорк и Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още