IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вкарват в регистър и изоставените лозарски имоти

Изрично се забранява при производството на спиртни напитки да се влага синтетичен спирт

14:27 | 09.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Вкарват в регистър и изоставените лозарски имоти

Изменения и допълнения в Закона за виното и спиртните напитки предвиждат да се въведе служебна регистрация на лозарските стопанства, в случаите когато стопаните им не са ги регистрирали. Това съобщиха от правителствената информационна служба след днешното заседание на кабинета, на което бяха приети промените в Закона за виното и спиртните напитки.

Така ще могат да бъдат описани изоставени лозарски имоти и имоти с неустановена собственост. Целта е страната ни да попълни заявения лозарски потенциал до момента на присъединяването ни към ЕС.

Предвижда се още в закона да се създаде нова глава, която подробно да регламентира технологичните механизми за въвеждане на системата на задължителна дестилация на вторичните продукти при винопроизводството у нас. Тя задължава винопроизводителите да предават цялото количество от вторични продукти (утайки и джибри) на определени по реда на закона дестилерии.

Изпълнителната агенция по лозята и виното ще контролира предаването на вторичните продукти от винопроизводството и тяхното качество, а Министерството на икономиката и енергетиката - количеството и качеството на крайните продукти, за които държавата ще заплаща определена субсидия по реда на пазарния механизъм по мярката "задължителна дестилация".

Мярката "задължителна дестилация" е насочена преди всичко към винопроизводителите и дава гаранция, че няма да се произвежда т. нар. "второ" вино. Крайният продукт от задължителната дестилация на вторичните продукти може да бъде друг вид алкохол от 52 до 96,5 обемни процента алкохол.

Изрично се забранява при производството на спиртни напитки да се влага синтетичен спирт (течен алкохолен продукт, който не е получен чрез ферментация, дестилация и ректификация на суровини от земеделски произход).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още