IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вила или апартамент, по Черноморието или в ски-курорт?

Търсенето на вили в последно време е много по-голямо, казва Галина Стоянова от Bulgarian Property Advisors. Според Христо Христов от FortNoks интересът към Банско е моментен и се дължи на умела реклама

15:51 | 12.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Наемът на вила е доста по-висок и това прави инвестицията по-трудно възвръщаема. Снимка: Investor.bg
Наемът на вила е доста по-висок и това прави инвестицията по-трудно възвръщаема. Снимка: Investor.bg

Покупката на имот по Черноморието представлява по-изгодна инвестиция в дългосрочен план в сравнение с инвестиция в някой от ски-курортите ни, заяви за Investor.bg Христо Христов от отдел продажби в компанията FortNoks, специализирана в изграждане и продажба на недвижими имоти у нас.

Според него, в дългосрочен аспект цените на имотите по крайбрежието ще останат по-високи от тези в планинските курорти.

Това важи особено за Слънчев бряг”, каза той. “Независимо дали инвестирате в покупката на вила, или апартамент, високи цени ще поддържат само имоти на първа линия с първокласно местоположение, а за момента такова е нашето крайбрежие.” Христов обаче каза, че една вила, където и да е тя, изисква много повече грижи за поддръжка отколкото един апартамент. Освен това, ако става дума за покупка с цел отдаване под наем, който при вилата е много по-висок, инвестицията става още по-трудна за възвръщане, тъй като намирането на наематели е по-трудно.

По негово мнение интересът към Банско е моментен и се дължи най-вече на умелата рекламна кампания.

Понастоящем там се рекламира усилено голф-игрището, което обаче има капацитет само за 100 души дневно. Освен това влековете са крайно недостатъчни”, допълни той. “Говорейки за планински курорти, смятам, че Боровец и Пампорово предлагат сравнително по-добри възможности за инвестиция от Банско”.

В момента FortNoks има общо 11 жилищни комплекса по Черноморието, които са в различен етап на завършеност. Четири от тях са напълно завършени. Един от комплексите е в Равда, четири – в Слънчев бряг, а останалите са разположени между курортите Св. Влас и Елените.

От изключително значение при преценка на потенциала на инвестицията във всеки имот е неговото местоположение и състоянието му”, каза за Investor.bg Галина Стоянова, офис мениджър на Bulgarian Property Advisors. “Самият пазар, обаче показва, че търсенето на вили в последно време е много по-голямо. Разбира се, за да е атрактивна една вила за закупуване, тя трябва да е на определено отстояние, например от Черноморието, или до голям развлекателен център”.

По думите й в момента предлагането на апартаменти е много по-голямо от търсенето. Като цяло статистиката показва, че търсенето в ски курортите също е регистрирало спад, но вилите, където и да са, остават по-желаната покупка.

За последните година и половина – две, продажбите на вили в радиус от 30, 40, дори 50 км от Черноморието и ски-курортите, са отбелязали значително увеличение”, добави тя.

Според съобщение на I-Newswire цената на някои апартаменти в Банско или Слънчев бряг може да достигне 100 хил. евро. Изданието е на мнение, че инвестицията във вила е по-изгодна, както с цел отдаване под наем, така и за живеене. Обикновено нова вила край морето струва между 100 хил. и 150 хил. евро, което е “съвсем оправдана цена, предвид това, че тя е поне три пъти по-голяма от един апартамент, а и предлага красива гледка към морето”.

I-Newswire цитира агенцията за недвижими имоти Bulgarian real estate for sale която също изтъква, че инвестицията във вила е по-изгодна. Според нея за такава голяма сума е по-добре да се купят няколко по-малки вили, дори и във вътрешността на страната, тъй като това би донесло по-висока дългосрочна доходност. Агенцията предлага имоти, главно в района на Велико Търново, Варна и Търговище.

Изданието цитира статистика, според която редица чуждестранни инвеститори, купили апартаменти в България, в последно време се опитват да ги продадат, тъй като имотите не са оправдали очакванията им за увеличение на цените на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още